ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ανοίγει η Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας μετά από δίμηνο αγώνα

08.11.2023

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 επικοινώνησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Δήμας  με τον πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας κ. Βάη και τον ενημέρωσε ότι «… το θέμα με τη Δραματική Σχολή λύθηκε με απόφαση των τριών Υπουργείων που θα υπογραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα εξισώνει το ωρομίσθιο των καθηγητών της Σχολής με αυτό του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ».

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με το υπουργείο εσωτερικών, που αν και φαινόταν αρνητικό ως εκείνη τη στιγμή, έθεσε ερωτήματα για την λειτουργία της Σχολής και τους λόγους εξαίρεσης από την ΚΥΑ. Ύστερα ακολούθησε το τηλεφώνημα του κ. Δήμα.

Η Διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας είχε επίγνωση ότι δεν είναι εύκολο να ανατρέψεις τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και ότι χρειάζεται αγώνας σταθερός, με μεθοδικότητα και ενότητα.

Αυτό κάναμε από την αρχή χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, διοικητικά, πολιτικά, συνδικαλιστικά, μαχητικά, με επιστολές, τηλέφωνα, ενδελεχή ενημέρωση, αποφάσεις ΔΣ για συντονισμό κοινών δράσεων Δήμου, Διοίκησης, καθηγητών και σπουδαστών και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Τη Δευτέρα 30/10 η κινητοποίηση όλων στο ΥΠ.ΠΟ, παρότι οι πολιτικοί παράγοντες ήταν απόντες, παρά την επιστολή μας για συνάντηση, είχαμε το βράδυ την τηλεφωνική δέσμευση  της Υπουργού προς τον βουλευτή Αχαΐας κ. Καραθανασόπουλο, ότι συμφωνεί και προωθεί το θέμα στα άλλα υπουργεία.

Την Πέμπτη 2/11 που ήταν η κινητοποίηση των σπουδαστών στο Γ.Λ.Κ., ζητήσαμε (από 1/11) συνάντηση με τον υφυπουργό οικονομικών, αρμόδιο για το Γ.Λ.Κ., κ. Πετραλιά που μας αρνήθηκε, και πρότειναν συνάντηση με υπάλληλο που απορρίψαμε γιατί υποβάθμιζε το θέμα και αμέσως στείλαμε αποφασιστική επιστολή σε όλους, που κατέληγε: 

«Σας ζητούμε να υπάρξει απόφαση, μέχρι τη Δευτέρα 6/11, καθώς, τα συναρμόδια υπουργεία και η κυβέρνηση, έχετε πια την ευθύνη για την ύπαρξη ή το κλείσιμο της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Μια απόφαση μετά από αυτή την ημερομηνία θα είναι μάταια για τη Σχολή.»

Η αγωνιστική και αποφασιστική μας στάση ήταν καταλυτική για τις εξελίξεις τις επόμενες μέρες. Γνώριζαν πια όλοι ότι δεν υπήρχε  περιθώριο για καμιά άλλη αναβολή, ότι οι ευθύνες ανήκουν μόνο σε έναν, στην Κυβέρνηση.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας επιδίωξε την ενότητα, τον κοινό αγώνα, που μόνο αυτός φέρνει αποτελέσματα, έδωσε μια πολιτική μάχη με σαφή στόχο. Είχαμε τη βεβαιότητα και το είχαμε δηλώσει, ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ότι ο αγώνας μας θα πετύχει , ότι η Σχολή θα ανοίξει. Το αποτέλεσμα είναι νίκη όλου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., του Δήμου και της Πάτρας. Και ήρθε με ενωτικό πολύμορφο αγώνα.

Όταν μας κοινοποιηθεί η απόφαση, το Δ.Σ., με έκτακτη συνεδρίασή του, θα προχωρήσει στις προσλήψεις των καθηγητών και θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Η υπηρεσία μας και οι εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στον δίμηνο αγώνα, είναι έτοιμοι για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής.

Από το Γραφείο Τύπου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας