ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Νέες παραγωγές , συμπαραγωγές και μετακλήσεις από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας-Άνοιξη 2020

04.3.2020

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεχίζει δυναμικά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα με επιλογές που καλλιεργούν την καινοτομία και τον πειραματισμό και συμβάλλουν στον Πολιτισμό της Πόλης. Για την Άνοιξη 2020 προτείνει στο κοινό σημαντικά θεατρικά έργα κυρίως σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων και συνεργάζεται με καταξιωμένους αλλά και νέους δημιουργούς του Ελληνικού Θεάτρου.

Σπυρίδωνος Περεσιάδη
Γκόλφω

Η Γκόλφω του Σ. Περεσιάδη από το Άρμα Θέσπιδος, συνεχίζει την θεατρική της  διαδρομή με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από το κοινό της Πάτρας και της ευρύτερης περιφέρειας της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Η παράσταση, διασκευασμένη και σκηνοθετημένη με σύγχρονη ματιά, παρά την τραγική της κατάληξη, δίνει αισιόδοξα μηνύματα για την αγνή, αγάπη και επιφέρει την «κάθαρση» που και η αρχαία τραγωδία υπηρετεί.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος
Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης , Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου, Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος,
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου, Διεύθυνση Παραγωγής Τίνα Γιοβάνη, Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας.
Παίζουν οι ηθοποιοί: 
Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας , Μαρία Χρυσανθακοπούλου.

Γιάννη Σκαρίμπα 
Ο Ήχος του Κώδωνος
Ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του πιο αντισυμβατικού ποιητή και συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα τον Ήχο του Κώδωνος, επέλεξε το θέατρο για την Κεντρική του Σκηνή  σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη .
Το έργο είναι απαλλαγμένο από τα ρομαντικά στολίδια των παραδοσιακών θεατρικών κειμένων και αφορά σε μία ερωτική ιστορία που καταλήγει σε πραγματική έκρηξη αισθημάτων και ενστίκτων. 
Οι βαλτωμένες ανθρώπινες σχέσεις που κινούνται μονίμως ιδιοτελώς, το αιώνιο θέμα της απιστίας , η αναζήτηση της ευτυχίας , η κοινωνική θέση της γυναίκας, ο έρωτας και εν τέλει ο θάνατος αποδίδονται με όμορφο, κωμικό και ενίοτε δραματικό τόνο, θέτοντας ερωτήματα για το μέλλον της σημερινής κοινωνίας. 
Συντελεστές 
Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης 
Δραματουργία-Σκηνοθέτης β’: Μαριλένα Κατρανίδου
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Μίνως Μάτσας
Κίνηση: Κική Μπάκα
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Βασίλης Παπαδόπουλος, Βασίλης Λιάκος, Ιωάννα Δερμετζίδου, Κία Ζαχαριάδου, Τάσος Δημητρόπουλος.
Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με την ομάδα ΟΜΑΖ και η πρεμιέρα του έργου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
 
Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης -Παραλογές

Στο πλαίσιο της νέας θεατρικής πρότασης Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης, θα παρουσιαστούν οι Παραλογές που αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών, αναπτύσσουν ένα μύθο που εξελίσσεται σταδιακά και έχει όλα τα γνωρίσματα και τα στοιχεία της αφηγηματικής ποιητικής γραφής. Αντλούν το περιεχόμενό τους από αρχαίους ελληνικούς μύθους, από νεότερες παραδόσεις  ή ακόμη και από δραματικού χαρακτήρα κοινωνικά περιστατικά. Παρουσιάζουν έντονα παραμυθιακά και εξωλογικά στοιχεία, και έχουν το χαρακτηριστικό της αφηγηματικής πυκνότητας στην πλοκή του μύθου.
Για την σκηνική απόδοση των παραλογών έχουν επιλεγεί  τρία χαρακτηριστικά δημοτικά τραγούδια: Το γιοφύρι της Άρτας , Το τραγούδι του ξενιτεμένου και του Νεκρού Αδερφού που θα παρουσιαστούν στο κοινό της πόλης,  σε σκηνοθεσία Βάσιας Χριστοπούλου, Γιάννη Κοψίνη,  Γιώργου Παπαστεφάνου και Φιορέλας Μαστρόκαλου.
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων       / Από 29 Απριλίου έως 28 Μαΐου 2020

Φεστιβάλ Χορού
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας , η ομάδα χορού SALTO FUTURO και η KUNST-STOFF Productions συνδιοργανώνουν Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού- HOME-MADE “MoVe” 
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: 
Τατιάνα Λοβέρδου, Γιάννης Αντωνίου| KUNST-STOFF Productions, Jone San Martin, Τίμος Ζέχας, Γιάννης Μανταφούνης.

Ημερομηνίες Παραστάσεων: 
14-15 Μαρτίου  2020, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Πάτρας
11-12 Απριλίου 2020,  Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte

Παράλληλα με τις παραγωγές και συμπαραγωγές του Θεάτρου καθώς και των δράσεων του INTERREG που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος,  έχουν επιλεγεί σημαντικές παραστάσεις που παίχτηκαν με επιτυχία στην Αθήνα και θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στο πλαίσιο των θεατρικών μετακλήσεων της Άνοιξης 2020.

Άννα Ρέϋνολντς και Μόιρα Μπουφίνι
ΤΖΟΡΝΤΑΝ

Ο σπαρακτικός μονόλογος «Τζόρνταν», που μετέφρασε ο Μάριος Πλωρίτης, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» την Τετάρτη 18 Μαρτίου, 2020.
Η Μαρία Κορινθίου υποδύεται την τραγική ηρωίδα Σίρλεϋ Τζόουνς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη. Πρόκειται για μία  τραγική ιστορία που αποκάλυψε η ίδια η Σίρλεϋ, όσο καιρό ήταν κρατούμενη στη φυλακή, στη συγκρατούμενή της Άννα Ρέϋνολντς, τη 
μία από τις δυο συγγραφείς. Στη παράσταση δανείζουν τις φωνές τους ο Τάσος Νούσιας και ο Γιάννης Αϊβάζης.
Υπόθεση του έργου:
Η Σίρλεϋ, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια με ένα πατέρα βάναυσο που κακοποιούσε τη μητέρα της. Λίγο μετά την εφηβεία της, βρίσκει τον έρωτα -και μαζί μια δίοδο διαφυγής- στο πρόσωπο ενός μηχανόβιου εραστή. Η Σίρλεϋ μένει έγκυος κι αυτός δεν αργεί να πατήσει στα μονοπάτια του πατέρα της και να γίνει βίαιος, χτυπώντας την, εξευτελίζοντάς την και φέρνοντας ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι άλλες γυναίκες για να του προσφέρουν ηδονή.
Η Σίρλεϋ μέσα απ’ όλες τις αντιξοότητες, φέρνει στον κόσμο τον γιο τους Τζόρνταν, άλλα  ο σύντροφός/εραστής της την εγκαταλείπει, για να επιστρέψει δύο χρόνια μετά μαζί με την Πρόνοια και την μέλλουσα γυναίκα του και να την κατηγορήσει ως  ηθικά επιλήψιμη και ανίκανη να μεγαλώσει τον γιό τους, με σκοπό να την χωρίσουν από το παιδί της. Μπροστά στο αδιέξοδο και στην πεποίθησή της πως δε μπορεί να ζήσει χωρίς τον Τζόρνταν κι ούτε ο Τζόρνταν χωρίς εκείνη, η Σίρλεϋ πνίγει το μωρό της και κάνει μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. Η Σίρλεϋ κατηγορείται για την δολοφονία του παιδιού της και οδηγείται στη φυλακή, στην πτέρυγα των ψυχοπαθών, όπου προσπαθεί ξανά και ξανά να τερματίσει τη ζωή της.  Ευθύνεται, πράγματι, για τον φόνο; Μπορεί, στ’ αλήθεια, να σκοτώσει η αγάπη; Ή είναι, αυτή, από μόνη της, το σημαντικότερο ελαφρυντικό; Στην αίθουσα αναμονής του δικαστηρίου περιμένει την απόφαση των δικαστών και των ενόρκων και θυμάται πώς έφτασε μέχρι εκεί….. Κοίτα, Τζόρνταν, αυτό είναι φως. Ο Θεός μάς χαμογελάει…
Δημοτικό Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» -Τηλ. 2610273613 / Τετάρτη 18 Μαρτίου, στις 21:00  

Ευσταθίας / Η Απολογία της Μαρί Κιουρί 

 Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Η Απολογία της Μαρί Κιουρί», στην Αθήνα και  τις διθυραμβικές κριτικές από ΜΜΕ που έδωσε  το βραβείο γυναίκειας ερμηνείας στην Πέγκυ Τρικαλιώτη,  η παράσταση  έρχεται στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ στην Πάτρα, σε συνεργασία με το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Η άγνωστη, στο ευρύ κοινό, ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας. Τα   όνειρα, η καριέρα, το αποτύπωμά της στην Επιστήμη, οι έρωτες και η σχέση με τις κόρες της.
Ένα ερωτικό σκάνδαλο, στο Παρίσι του 1911, γίνεται αφορμή για να κινδυνέψει μια επιστήμονας, να μην πάρει ένα Νόμπελ. Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το σκάνδαλο, η Μαρί Κιουρί και ο Πωλ Λανζεβάν, επίσης επιστήμονας, παλιός μαθητής του άντρα της, Πιέρ Κιουρί, και παντρεμένος. Ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή της, του Νόμπελ Χημείας, και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας την μεγαλειώδη προσφορά της
Αυτό το πραγματικό γεγονός, γίνεται εφαλτήριο για μια παράσταση που διαδραματίζεται σε μια δικαστική αίθουσα. Εκεί διεξάγεται η φανταστική δίκη της Μαρί και της δίνεται η ευκαιρία για μια απολογία. Και η καλύτερη απολογία δεν είναι άλλη από τη διήγηση της ζωής της. Τα πρώτα χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόνη, η ραδιενέργεια, το πρώτο Νόμπελ… Η Μαρί στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, ξετυλίγει με συγκίνηση και ένταση τη δική της προσωπική ιστορία αποδεικνύοντας πως ο δρόμος των ιδεολόγων του πλανήτη, ειδικά των γυναικών, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. 

Το κείμενο της Ευσταθίας παίρνει ως αφορμή τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, που είναι γραμμένη από την κόρη της Εύα, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταγεγραμμένες πληροφορίες της ιστορικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας, που αναδεικνύουν, με ευαισθησία, τις άγνωστες πτυχές μιας θηλυκής προσωπικότητας (ερευνήτριας, επαγγελματία, συζύγου, μητέρας, ερωμένης), που μας αφορά ακόμη και σήμερα. Μιας γυναίκας, που ήδη, στις αρχές του περασμένου αιώνα, προσπάθησε να απαλλαγεί από τα στερεότυπα που η κοινωνία θέλησε για την ίδια.

Ταυτότητα παράστασης:
Κείμενο - Μουσική: Ευσταθία 
Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή
Στο ρόλο της Μαρί Κιουρί, η Πέγκυ Τρικαλιώτη. 
Μαζί της, η ηθοποιός Αγγελική Πασπαλιάρη και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου.
Σκηνικά - Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτισμοί: Άλεξ Αλεξάνδρου
Κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Επιστημονική Σύμβουλος: Παρή Ράπτη 
Βοηθός σκηνοθέτη: Κίρκη Ιωσηφίδου
Το τραγούδι της παράστασης, "Για πες μου κάτι" ερμηνεύουν η Ευσταθία και η Πένυ Μπαλτατζή.
Ενορχήστρωση – Ηχοληψία - Μίξη τραγουδιού: Μανόλης Λιανής
Πιάνο: Χάρης Μπότσης

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης της Πολωνικής Πρεσβείας  και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου

Δημοτικό Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ-Τηλ. 2610 273613
Παρασκευή 20/3  ώρα  21.00 και Κυριακή 22/3, ώρα 19.00
Τιμές εισιτηρίων: 15 Ευρώ Γενική είσοδος
Ανέργων, ΑΜΕΑ, φοιτητές 13 Ευρώ 

Γιάννη Ρίτσου
Ισμήνη 

Η Ισμήνη, ο ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου είναι μέρος της συλλογής Τέταρτη Διάσταση»(1956-1972). Δικαίως τα κείμενα αυτά θεωρούνται από τα σημαντικότερα του Ποιητή. Η «Ισμήνη» είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην «Αντιγόνη», μέσα από τη ματιά της επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας.
Ανατρεπτικό κι «αιρετικό» κείμενο, μας δείχνει την «άλλη όψη» των πραγμάτων, παρουσιάζοντας  μιαν άλλη αλήθεια και μιαν άλλη διάσταση του γνωστού μύθου…  Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα από εξαίσιες εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα.
Μέσα από το έργο αυτό του Ρίτσου η Ισμήνη αναδεικνύεται σε τραγική ηρωίδα, μέσα από την αδυναμία της να ζήσει όπως θα επιθυμούσε, σε συμφωνία με την προσωπική της κοσμοθεωρία.
Συντελεστές
Στον ρόλο της Ισμήνης, η Μαριάνθη Σοντάκη.
Δίπλα της, στον ρόλο του νεαρού αξιωματικού, αποδέκτη του ποιητικού παραληρήματος της ηρωίδας, ο νέος ηθοποιός, Στράτος Χατζηηλίας.
Βιολοντσέλο παίζει «ζωντανά» στην παράσταση η Καίτη Πάντζαρη.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαίδης
Σκηνικός χώρος, κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Μουσική σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης
Κινησιολογική επιμέλεια: Έφη Καρακώστα.
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος.
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταυρούλα Πετρέλλη

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων-Κρατήσεις 2610 273613
Μ. Δευτέρα 13  και Μ. Τρίτη 14 Απριλίου 2020
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά