19.11.2019

Προγραμματισμός 2019-2020 -Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σταύρος Σ. Τσακίρης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας έχοντας διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Η νέα καλλιτεχνική περίοδος 2019-2020 ξεκινά με νέους συνεργάτες και διακεκριμένα έργα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας επί σκηνής, με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεση του θεάτρου με το λαό της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπαραγωγές με άλλους ελληνικούς θεατρικούς οργανισμούς, η ερευνητική και ψυχαγωγική του δραστηριότητα, η επένδυση σε έργα υποδομής και σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους, οι μεταφράσεις αρχαίου δράματος και ξένης δραματουργίας και οι παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό των τριάντα χρόνων λειτουργίας, εδραιώνουν την παρουσία του θεάτρου όχι μόνο στη τοπική κοινωνία αλλά σε όλο τον ελληνικό χώρο. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεχίζει δυναμικά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Κεντρική και Παιδική Σκηνή, παράλληλα με το Άρμα Θέσπιδος , το Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης, την Όπερα και τις δράσεις του Προγράμματος INTERREG καλλιεργώντας την καινοτομία και τον πειραματισμό και συμβάλλοντας στον Πολιτισμό της Πόλης. *Οι παράλληλες δράσεις για τον εορτασμό των τριάντα χρόνων λειτουργίας, θα πραγματοποιηθούν την Άνοιξη του 2020. Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των δράσεων.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Επιστολή προς τους γονείς των παιδιών που παρακολουθούν το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας...και όχι μόνο!

24.03.2020

Αγαπητοί γονείς,
Μέσα στην κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σκεφτήκαμε με την κυρία Γιούλη Δούβου ότι θα ήταν καλό να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες προτάσεις όσον αφορά την υποστήριξη και την ενημέρωση των παιδιών σας.
Η ραγδαία εξάπλωση του ιού (Covid-19) έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη αναστάτωση και πολλές οικογένειες είναι ανήσυχες και προβληματισμένες. Η ανησυχία αυτή μεταβιβάζεται στα παιδιά. Καλούμαστε λοιπόν να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν το άγχος που ενδεχομένως βιώνουν μαζί μας, μέσα από την παροχή ακριβών πληροφοριών και κανόνων πρόληψης χωρίς να προκαλείται πανικός. Τα παιδιά έχουν την τάση να μας μιμούνται και να μας αξιοποιούν ως πρότυπα καθοδήγησης απέναντι σε όσα συμβαίνουν, καθώς υιοθετούν τις λεκτικές και μη λεκτικές μας αντιδράσεις. Αν, ως γονείς, εκφράζουμε υπερβολική ανησυχία με τα λόγια ή με τις πράξεις μας είναι πιθανό να αυξηθεί το άγχος των παιδιών μας. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να τα καθησυχάσουμε μιλώντας μαζί τους για τους φόβους τους, να τα πληροφορήσουμε για την επικινδυνότητα της νόσου και να τα διδάξουμε κάποια βασικά προληπτικά μέτρα προσφέροντάς τους μια αίσθηση ελέγχου του κινδύνου μόλυνσης. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι και καθησυχαστικοί απέναντί τους. Σας προτείνουμε να διατηρήσετε μια ρουτίνα στο μέτρο του δυνατού για να φροντίσετε τους εαυτούς σας προσπαθώντας να δομήσετε μια νέα κανονικότητα.
Τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από εσάς και ίσως θέλουν να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους και να εκφράσουν τις ερωτήσεις τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι έχουν κάποιον που θα τους ακούσει. Αφήστε τα ερωτήματά τους να είναι ο οδηγός σας σχετικά με το πόση πληροφόρηση πρέπει να παρέχετε. Ωστόσο, μην αποφύγετε να τους δώσετε τις πληροφορίες που οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας αναγνωρίζουν ως κρίσιμες για την εξασφάλιση της υγείας τους. Τα παιδιά συχνά διστάζουν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους. Για τον λόγο αυτό σας προσκαλούμε να παρατηρήσετε ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν ότι θέλουν να μιλήσουν (όπως το να βρίσκονται γύρω σας, ενώ εσείς κάνετε δουλειές) και να τσεκάρετε αν έχουν ανάγκη να συζητήσουν κάτι μαζί σας. Επίσης, τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται βοήθεια για να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τις φήμες και τη φαντασία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ακούνε από εμάς ότι οι ενήλικες εργάζονται σκληρά για να τα κρατήσουν ασφαλή. Δυστυχώς, η συνεχής παρακολούθηση των ενημερώσεων σχετικά με την κατάσταση του COVID-19 μπορεί να αυξήσει το άγχος, γι αυτό η ενημέρωσή μας χρειάζεται τη φροντίδα μας.
Δήμητρα Μαντζάνα ,  Ψυχολόγος