19.11.2019

Προγραμματισμός 2019-2020 -Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σταύρος Σ. Τσακίρης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας έχοντας διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Η νέα καλλιτεχνική περίοδος 2019-2020 ξεκινά με νέους συνεργάτες και διακεκριμένα έργα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας επί σκηνής, με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεση του θεάτρου με το λαό της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπαραγωγές με άλλους ελληνικούς θεατρικούς οργανισμούς, η ερευνητική και ψυχαγωγική του δραστηριότητα, η επένδυση σε έργα υποδομής και σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους, οι μεταφράσεις αρχαίου δράματος και ξένης δραματουργίας και οι παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό των τριάντα χρόνων λειτουργίας, εδραιώνουν την παρουσία του θεάτρου όχι μόνο στη τοπική κοινωνία αλλά σε όλο τον ελληνικό χώρο. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεχίζει δυναμικά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Κεντρική και Παιδική Σκηνή, παράλληλα με το Άρμα Θέσπιδος , το Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης, την Όπερα και τις δράσεις του Προγράμματος INTERREG καλλιεργώντας την καινοτομία και τον πειραματισμό και συμβάλλοντας στον Πολιτισμό της Πόλης. *Οι παράλληλες δράσεις για τον εορτασμό των τριάντα χρόνων λειτουργίας, θα πραγματοποιηθούν την Άνοιξη του 2020. Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των δράσεων.

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

Με ένα κείμενο του προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Πέτρου Βάη το Θέατρο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

21.05.2020

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε».
Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική.
Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού.
Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων.
Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους.
Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.
Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών.
Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα έργα των επωνύμων αλλά και οι λαϊκές πολιτιστικές δημιουργίες.

Για να φτάσουμε σε υψηλό επίπεδο πολιτισμού, αυτά και άλλα πολλά πρέπει να καλυτερέψουμε. Είναι βασικό πεδίο όπου διεξάγεται καθημερινός αγώνας, είναι ζήτημα που προχωρά με αντιθέσεις και έχει διαλεκτική αντιμετώπιση.

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!
Στον χώρο της τέχνης, διαλεκτικά περνά – θα περάσει – ο πολιτισμός από τα χέρια των επιχειρηματιών των εκδηλώσεων στα χέρια των δημιουργών της τέχνης – είναι πολιτισμός!

Στις σημερινές συνθήκες κάνουμε πολιτισμό όταν στηρίζουμε ενεργά τα δικαιώματα όλου του λαού για την επόμενη δύσκολη μέρα.
Όταν είμαστε στο πλευρό των καλλιτεχνών που αγωνίζονται για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αμοιβής. Όταν δημιουργούμε προϋποθέσεις για εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Αυτό κάνει αυτή τη δύσκολη περίοδο το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ο Δήμος με τις πολιτιστικές δράσεις που προγραμματίζει για τους επόμενους μήνες.
Τιμά έμπρακτα και ουσιαστικά την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.