ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Σιγά μη φοβηθώ!

Φεστιβάλ μαθητικού θεάτρου στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων

06.5.2023

Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου με τίτλο «Σιγά μη φοβηθώ!» θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων την Τρίτη 9 Μαΐου 2023, ώρες 09:00 π.μ. – 01:00 μ.μ. Στο Φεστιβάλ, μαθητές/-τριες,  με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, θα παρουσιάσουν θεατρικά δρώμενα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του διετούς Τοπικού Θεματικού Δικτύου Πολιτιστικών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Το Θέατρο στην Εκπαιδευτική διαδικασία». Το Πολιτιστικό Δίκτυο συνδιοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και τα Τμήματα Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΠΕ και ΔΔΕ Αχαΐας.

Κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών 2021-2022 και 2022-2023, 18 εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (νηπιαγωγοί γενικής και ειδικής αγωγής, δάσκαλοι, θεατρολόγοι, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και Γαλλικής φιλολογίας) και 17 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων από 11 Σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (6 Γυμνάσια, 3 Γενικά Λύκεια, 1 ΕΠΑΛ και 1 Ειδικό Σχολείο) παρακολούθησαν 2 κύκλους επιμορφωτικών θεατρικών εργαστηρίων. Υπεύθυνες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εργαστηρίων ήταν η Συγκλητική Βλαχάκη, θεατρολόγος, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η Γιούλη Δούβου, θεατροπαιδαγωγός, υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Υπεύθυνοι για την οργάνωση και το συντονισμό των εργαστηρίων ήταν η Βασιλική Μαντζουράτου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΠΕ Αχαΐας και ο Γιάννης Βλάχος Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Αχαΐας.

Ο πρώτος κύκλος των βιωματικών εργαστηρίων (2021-2022) είχε ως στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και με εργαλεία και τεχνικές της θεατρικής τέχνης, τα οποία και αξιοποίησαν στις ομάδες και τις τάξεις τους. Ο δεύτερος κύκλος των βιωματικών εργαστηρίων (2022-2023) είχε ως θέμα διαπραγμάτευσης την έννοια του «φόβου». Οι εκπαιδευτικοί επεξεργάστηκαν με τους/τις μαθητές/-τριές τους το θέμα του φόβου και, μέσα από συναισθήματα και καταστάσεις που μοιράστηκαν με τις ομάδες τους, δημιούργησαν σύντομα θεατρικά δρώμενα που θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία»

Το  Μαθητικό Φεστιβάλ οργανώνεται στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και των ΔΔΕ Αχαΐας, ΔΠΕ Αχαΐας με την υποστήριξη της ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας.