ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

"Ξεκινάμε πάμε μακριά" του Βασίλη Κάντα

Από την θεατρική ομάδα των ΚΑΠΗ της Πάτρας σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

25.6.2019

Η θεατρική ομάδα των ΚΑΠΗ του τμήματος της τρίτης ηλικίας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων , παρουσιάζει την θεατρική παράσταση "Ξεκινάμε πάμε μακριά" σε σκηνοθεσία Σπύρου Κουβαρδά,  στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων  το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 και ώρα 9:00 μ.μ.

Η υπόθεση:
Αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η Ελλάδα μαστίζεται από την ανεργία. Η γη συγκεντρωμένη στα χέρια των ολίγων, δεν επιτρέπει αισιοδοξία για το μέλλον, με αγροτιά που βρίσκεται σε απόγνωση. Οι Έλληνες βλέπουν τον δρόμο της ξενιτιάς σαν την μόνη λύση και καταφεύγουν μαζικά σε Αμερική και Αυστραλία, πιστεύοντας ότι εκεί θα βρουν το σύγχρονο παράδεισο. Είναι η περιπέτεια της μεγάλης φυγής. Είναι η εποχή της μαζικής μετανάστευσης και της ερήμωσης της χώρας από την νεολαία της.
Η Πάτρα γίνεται κόμβος διακίνησης εκατομμυρίων μεταναστών που καταφεύγουν στο λιμάνι της για να επιβιβαστούν στα θρυλικά υπερωκεάνια πλοία.
Ανάμεσα τους ο εικοσάχρονος Αρίστος. Ξεκινά φορτωμένος όνειρα από το χωριό του, που σβήνουν απότομα στο λιμάνι της Πάτρας.
Πέφτει θύμα απατεώνων, χάνει τα λεφτά του και δεν μπορεί να ταξιδέψει. Βρίσκει καταφύγιο σε ένα κακόφημο καφωδείο στο λιμάνι,το «Μουράγιο».
Εκεί θα εργαστεί υποτίθεται προσωρινά, μέχρι να βρει την ευκαιρία να ταξιδέψει.
Η ευκαιρία αυτή δεν θα έρθει ποτέ. Για πενήντα ολόκληρα χρόνια ο Αρίστος ταξιδεύει μόνο με την φαντασία του…
Θαμώνες του «Μουράγιου» οι σύγχρονοι θεατές, μάρτυρες μιας πορείας πενήντα ολόκληρων χρόνων . Η δράση εξελίσσεται σε πέντε σκηνές , στάσεις στο πέρασμα του χρόνου, έως την στιγμή που το «Μουράγιο» κατεδαφίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’60…     Βασίλης Κάντας

Σημείωμα σκηνοθέτη:
Επίδοξοι ταξιδιώτες, περιπλανόμενοι απάτριδες πολίτες- ακροβάτες στα όρια του νόμου και της παρανομίας, ονειροπόλοι καλλιτέχνες-θύματα καταφερτζήδων του περιθωρίου και ένα χωριό της απομόνωσης που προσδοκά την ευλογία του εμβάσματος, συνθέτουν τον ποικιλόχρωμο και διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό ενός οικείου χώρου με παραστάτες και συνοδοιπόρους τους κατοίκους της ίδιας πόλης, της δικιάς μας πόλης, της Πάτρας.


«Ξεκινάμε, πάμε μακριά» χωρίς ανατροπές στον άξονα του χώρου, αλλά με απροσδόκητες και ευφάνταστες περιπλοκές στο πέρασμα του χρόνου.
Στον πυρήνα της εξιστόρησης ο Αρίστος, ο παρ’ ολίγον μετανάστης στην αμερικανική γη της επαγγελίας, εντέλει όμως μέτοικος απλώς στη μετασχηματιζόμενη Πάτρα του περασμένου αιώνα. Συνοδοιπόροι του ο ιδιοκτήτης ενός κέντρου αναψυχής, ο γητευτής ορατών και αοράτων τελώνιων της νύχτας, πεταλούδες με ρούχα απαστράπτοντα, καλλιτεχνικές περσόνες, μουσικοί μιας κομπανίας ακάματης στο διάβα των εποχών, αγγελιοφόροι των γεγονότων που σημάδεψαν και τους εντός και τους εκτός των τοπικών συνόρων.
Μια παράσταση-απεικόνιση των τύπων και των παρατυπιών, της επινόησης και της αναπόλησης, μα πάνω από όλα τυλιγμένη στο σφιχτό κουβάρι των πολέμων, της προσφυγιάς και του ξεκληρίσματος, της απόπειρας ανοικοδόμησης των πολιτικών μετασχηματισμών και των ειδήσεων της μιας μέρας που σβήνει στην αυγή της άλλης…
Ξεκινάμε, πάμε μακριά  για να θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα, σήμερα που η Ελλάδα έχει γίνει τόπος υποδοχής μεταναστών, σήμερα την εποχή των πολυπολιτισμικών συνενώσεων…Να ξαναθυμηθούμε ό,τι η ιστορία  της μετανάστευσης και του ξένου επαναλαμβάνεται.  Σπύρος Κουβαρδάς
 
Συντελεστές:
Κείμενο: Βασίλης Κάντας
Σκηνοθεσία και επιμέλεια κειμένων: Σπύρος Κουβαρδάς
Παίζουν οι μουσικοί:
Τομαράς Παναγιώτης- ακορντεόν
Αργυρόπουλος Παναγιώτης - κιθάρα
Φωτόπουλος Γιάννης - μπουζούκι

Με την θεατρική ομάδα των  ΚΑΠΗ του τμήματος της τρίτης ηλικίας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Από την πλευρά του τμήματος της τρίτης ηλικίας (ΚΑΠΗ) υπεύθυνη της δράσης είναι η Κοινωνική Λειτουργός Πελαγία Τσουκαλοχωρίτου.

Πληροφορίες:
Δημοτικό θέατρο Απόλλων  
Σάββατο, 29 Ιουνίου και Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019
 Ώρα έναρξης παραστάσεων  9:00 μ.μ.
Πληροφορίες-Κρατήσεις: Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων-Τηλ.2610 273613
Είσοδος ελεύθερη