20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Ολοκλήρωση εργασιών της 3ης Συνάντησης των εταίρων του έργου NeTT του προγράμματος Interreg V- A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020

05.09.2019

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης συνάντησης των εταίρων του έργου εδαφικής συνεργασίας με τίτλο «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage», ακρωνύμιο NeTT. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2019 και διοργανώθηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.
Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Δημόσιο Θέατρο της Απουλίας  (Apulian Public Theatre - Regional Consortium for Arts and Culture), ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης από την Ιταλία η Όπερα Petruzzelli και Θέατρα Ιδρύματος Μπάρι (Petruzzelli Opera House and Theatres of Bari Foundation), αλλά και η Περιφέρεια της Απουλίας-Τμήμα Οικονομίας και Πολιτισμού (Συνδεδεμένος Εταίρος). Έλληνες εταίροι του έργου είναι το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.
Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των Θεάτρων στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στοχεύει στη διασύνδεσή τους με φορείς της τοπικής οικονομίας. Στις δράσεις του έργου περιλαμβάνονται η υλοποίηση εργαστηρίων με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων των φορέων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας στους τομείς της χρηματοδότησης, της προώθησης και ανάπτυξης συνεργατικών δικτύων, καθώς και η συνεργασία μεταξύ Θεάτρων και τοπικών οικονομικών φορέων με σκοπό την οργάνωση κοινών παραγωγών (θεατρικών παραστάσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων) που θα προβάλουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος από την Ελλάδα και την Ιταλία, εκπρόσωποι της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, καθώς και εκπρόσωποι των Θεάτρων Cantieri Teatrali Koreja και La Luna nel Letto από την Ιταλία που θα συμμετάσχουν στις δράσεις του έργου. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας εκπροσώπησαν η Συγκλητική Βλαχάκη και η Τίνα Γιοβάνη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να οργανώσουν το ημερολόγιο των θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα αρχικά σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν και θα προβληθούν και στις δύο χώρες (Απουλία, Πάτρα, Κέρκυρα). Επίσης, παρουσιάστηκε η Ψηφιακή Πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο του έργου με σκοπό την καταγραφή δεδομένων της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας των συμμετεχουσών περιοχών. Οι εταίροι του έργου βρίσκονται ήδη στη διαδικασία υλοποίησης των δράσεων διασύνδεσης με τους φορείς της τοπικής οικονομίας για τον σχεδιασμό κοινών θεατρικών παραγωγών.