20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Εσπερίδα αφιερωμένη στον Δημήτρη Δημητριάδη.Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 (6.00-8.30 μ.μ.) στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

27.05.2019

Με αφορμή την αναγόρευση του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 (6.00-8.30 μ.μ.) στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μελετητές του έργου του συγγραφέα, καθώς και γνωστοί σκηνοθέτες του θεάτρου (Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Σκουρλέτης, Σταύρος Τσακίρης).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών
Καθηγητή κ. Σταύρο Τσιτσιρίδη

Θεωρητικές και κριτικές προσεγγίσεις στο έργο του Δ. Δημητριάδη
(6.00–7.00 μ.μ.)

Καίτη Διαμαντάκου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών): «Αρχαίο δράμα και το θεατρικό αρχείο Δημητριάδη: Σχέσεις εξ αίματος»
Δήμητρα Κονδυλάκη (Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Δραματολόγος, Καλλιτεχνική Σύμβουλος στο Φεστιβάλ Αθηνών): «Δημήτρης Δημητριάδης: Από το περιθώριο στο επίκεντρο της θεατρικής ζωής. Από τη Γαλλία στην Ελλάδα και πάλι πίσω»
Γιώργος Σαμπατακάκης (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών): «Ο Χρύσιππος και άλλα δράματα για την (ελληνική) οικογένεια»
Συντονίστρια: Λίνα Ρόζη (Επίκουρη Καθηγήτρια)
Σκηνοθετικές προσεγγίσεις στο έργο του Δ. Δημητριάδη
(7.15–8.15 μ.μ.)
Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες:
Μιχαήλ Μαρμαρινός
Γιάννης Σκουρλέτης
Σταύρος Τσακίρης

Συντονιστής: Γιώργος Σαμπατακάκης (Επίκουρος Καθηγητής)

Ο Δημήτρης Δημητριάδης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, το έργο του οποίου είναι πάντοτε ανοιχτό σε διαφορετικές σκηνικές αναγνώσεις, ανεξάντλητο σε πειραματισμούς στη φόρμα τολμηρό και διορατικό στον τρόπο με τον οποίο διαλέγεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πεζογραφήματα (Πεθαίνω σαν χώρα, Η Ανάθεση, Η Ανθρωπωδία), ποιητικές συλλογές (Κατάλογοι 1-14) και θεατρικά έργα (Η νέα εκκλησία του αίματος, Το ύψωμα, Η άγνωστη αρμονία του άλλου αιώνα, Η αρχή της ζωής, Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή, Διαδικασίες διακανονισμού διαφορών, Ομηριάδα, Insenso, Χρύσιππος, Το άγγιγμα του βυθού, Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας, Τόκος, Ό,τι πιο πολύ ποθείς, Ο Αιώνιος στρατός, Ο κυκλισμός του τετραγώνου, Πολιτισμός, μια κοσμική τραγωδία, Η εκκένωση, Φαέθων, Τρωάς, Στροχάιμ, un film muet, Απόφραξη, Θερισμός , Ο γύρος του κόμπου).
Έχει, επίσης, μεταφράσει θεατρικά έργα, πεζογραφήματα και δοκίμια και έχει ασχοληθεί με το αρχαίο ελληνικό δράμα.