20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Το MANUAL – Φτιαξ’ το μόνος σου!

Το ευρωπαϊκό σχέδιο A Manual on Work and Happiness φθάνει στο τέλος του με τη δημοσίευση του MANUAL (εγχειρίδιο οδηγιών).

22.11.2018

Το ευρωπαϊκό σχέδιο A Manual on Work and Happiness φθάνει στο τέλος του με τη δημοσίευση του MANUAL (εγχειρίδιο οδηγιών).
Πρόκειται για ένα πακέτο οδηγιών που αφορούν στη δημιουργία της συμμετοχικής παράστασης Ένα Εγχειρίδιο για την Εργασία και την Ευτυχία. Το πακέτο περιλαμβάνει ένα βίντεο, ένα αρχείο με τα βήματα, ένα αρχείο με τα σκηνικά καθώς και τα κείμενα που απαρτίζουν το έργο σε πέντε γλώσσες (αγγλικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ελληνικά και ισπανικά).

Παρακολουθήστε το βίντεο και κατεβάστε όλα τα αρχεία
εδώ κι εδώ.

Το περιεχόμενο του MANUAL είναι απαλλαγμένο από πνευματικά δικαιώματα. Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο - καλλιτέχνες, θεατρικές ομάδες επαγγελματικές ή  ερασιτεχνικές- μπορούν να το κατεβάσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή!

Το MANUAL είναι
προϊόν ενός διετούς διακρατικού σχέδιου συνεργασίας το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, πέντε καλλιτεχνικές φιλοξενίες και πέντε συμμετοχικές θεατρικές παραστάσεις σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία).

Οι
καλλιτεχνικές φιλοξενίες συντονίστηκαν από την πορτογαλική θεατρική εταιρία mala voadora και απευθύνονταν στις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες να μετέχουν στην καλλιτεχνική διαδικασία και να συμμετέχουν σε μια παράσταση καθ’ όλα επαγγελματική.

Κάθε μία από αυτές τις παραστάσεις βασίστηκε σε μια σειρά οδηγιών και κειμένων που δοκιμάστηκαν και προσαρμόστηκαν στις ανάγκες διαφορετικών ομάδων και χώρων. Το MANUAL είναι
το απάνθισμα αυτών των οδηγιών και των κειμένων που έγραψε ο Ισπανός θεατρικός συγγραφέας Pablo Gisbert. Οι καλλιτέχνες που επιθυμούν να ανεβάσουν την παράσταση A Manual on Work and Happiness,  μπορούν ν’ ακολουθήσουν τις οδηγίες ή να δημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή βασιζόμενοι στο υλικό που παρέχει το MANUAL. 

Το διακρατικό σχέδιο συνεργασίας A Manual on Work and Happiness συντονίζεται από το δίκτυο  πόλεων Artemrede (Πορτογαλία), το Φεστιβάλ Pergine Spettacolo Aperto (Ιταλία),  το κέντρο καλλιτεχνικών φιλοξενιών L'arboreto - Teatro Dimora (Ιταλία) και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας (Ελλάδα).

Το διακρατικό σχέδιο A Manual on Work and Happiness συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.