20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΠΑΤΡΑΣ-'Αρμα Θέσπιδος. Σάκη Σερέφα-"ΜΑΜ"

Σκηνοθεσία Χρήστος Στρέπκος

19.11.2018

Σάκη Σερέφα-"ΜΑΜ" .
Πρεμιέρα :Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 21:15,στο θέατρο Απόλλων

Το έργο:
Επί επτά χρόνια, ένας μοναχικός μαθητής, ο Ζοζέφ, κι ένας μοναχικός οδηγός λεωφορείου, ο Μεγάλος, αναπτύσσουν μια ιδιότυπη φιλία. Καθισμένοι πλάι-πλάι μέσα στο σχολικό λεωφορείο, συζητούν κι εξομολογούνται μυστικά κι εμπειρίες για την ευτυχία, τον έρωτα, τη μνήμη, τον θάνατο, τα ζόρια αλλά και τα κέφια της ζωής. Για τον μαθητή αυτή η σχέση αποτελεί μια μύηση στη ζωή που τον περιμένει. Για τον οδηγό αποτελεί μια αφορμή για αναπόληση και επανεκτίμηση της ζωής που πέρασε.
Ως “εργαλείο” για τα επτά μυητικά στάδια χρησιμοποιούνται επτά μαγειρεμένες τροφές τις οποίες προσφέρει και εξηγεί, ο οδηγός στον μαθητή, ενώ από τη μεριά του ο μαθητής καλείται, επί επτά χρόνια, να ανακαλύψει, ως τελετουργία αυτογνωσίας, την ιδανική συνταγή για την παρασκευή του τέλειου ταραμά.

Γύρω τους κινούνται ένας πατέρας που λατρεύει μανιακά τις κοιλαδογέφυρες, μια μητέρα που τρέφεται μόνο με άγριο ρύζι, μια γιαγιά που φορά χάι-τεκ κόκκινα αθλητικά παπούτσια, μια σαγηνευτική συμμαθήτρια και μια αγέλη συμμαθητών. Ανάμεσα στα επτά πιάτα που σερβίρονται στη διάρκεια του έργου περιλαμβάνεται 
ένα σκουμπρί γεμιστό με κάππαρη, σαλιγκάρια με δεντρολίβανο, λεμονάτες καρδιές αγκινάρας…
Ποιο μάθημα ζωής κρύβει η κάθε μια από αυτές τις τροφές μέσα της;

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος.
Σκηνικά-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος και Αλεξάνδρα Σκιάφκου, 
Χορογραφία: Μαριμίλη Ασημακοπούλου.
Σχεδιασμός Φωτισμών :Νίκος Σωτηρόπουλος
Φωτογραφίες:Νίκος Παπαγιαννόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: 
Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Πάνος Τρουμπουνέλης, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου.

*Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με την πρεμιέρα του ΜΑΜ εγκαινιάζει ένα νέο τρόπο παρουσίασης των έργων .
Την προηγούμενη ημέρα της πρεμιέρας 23/11 διοργανώνεται ημερίδα γνωριμίας με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα και το έργο του. Άνθρωποι του θεάτρου και δημοσιογράφοι ανακρίνουν τον συγγραφέα και προσπαθούν να εξιχνιάσουν τα μυστήρια του έργου με τον παράξενο τίτλο ΜΑΜ.
Μετά την πρεμιέρα στις 24/11, κατά την έξοδο, οι θεατές θα βρεθούν μπρος σε ένα μαγειρικό happening που θα απαντηθούν όλα τα μυστήρια ερωτηματικά.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων: 
Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 9:15 μ.μ.
Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ.
Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 9:00μ.μ.
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 9:00 μ.μ.
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 9:00μ.μ.
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 9:00 μ.μ.
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 6:00 μ.μ. και στις 9:00
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 7:00 μ.μ.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις του ΜΑΜ στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας , σε σχολεία συλλογικότητες, Νοσοκομεία, Ιδρύματα , φυλακές κ.α.
Μετά την περίοδο των εορτών το έργο θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Πληροφορίες:
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων-Πληροφ.-Κρατήσεις: 2610 273613 και

Πρώτη παράσταση: 24 Νοεμβρίου 2018 στις 21:15.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό και ομαδικό: 8 ευρώ.
Ανέργων, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.