ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

A MANUAL ON WORK AND HAPPINESS Ένα εγχειρίδιο για την εργασία και την ευτυχία

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για workshops και lazyshops

15.3.2017

Νιώθει κανείς πιο ευτυχισμένος όταν εργάζεται ή όταν δεν εργάζεται; Μπορεί η εργασία να δώσει τη λύση στην αναζήτηση της συλλογικής ευτυχίας; Ή μήπως η τεμπελιά;

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα ερωτήματα που πραγματεύεται το διακρατικό έργο A Manual on Work and Happiness. Το εταιρικό σχήμα του έργου συνθέτουν το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας από την Ελλάδα, το δίκτυο θεάτρων Artemrede από την Πορτογαλία, το φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Pergine Spettacolo Aperto και ο οργανισμός L'Arboreto  από την Ιταλία, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της πορτογαλικής εταιρείας θεάτρου mala voadora και σε συνεργασία με τον  καταλανό θεατρικό συγγραφέα Pablo Gisbert. Τελικό προϊόν του έργου θα είναι ένα κείμενο σε μορφή εγχειριδίου οδηγιών που θα εξηγεί βήμα-βήμα πώς να γίνει μια παράσταση, η οποία, με τη σειρά της, θα απαντά στο ερώτημα πώς μπορεί να επιτευχθεί η ευτυχία μέσω της εργασίας. Αυτή η παράσταση μπορεί να στηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, απλά ακολουθώντας τις οδηγίες του εγχειριδίου, ακριβώς όπως ένα εγχειρίδιο DIY.

Η πρώτη δράση του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Pergine Spettacolo Aperto στην Ιταλία στις 14 και 15 Ιουλίου 2017, όπου εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και το κοινό  θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει, να ανταλλάξει απόψεις και οπτικές πάνω στα θέματα ευτυχία, εργασία, τεμπελιά, δημιουργικότητα. Το Διεθνές Σεμινάριο για την Εργασία και την Ευτυχία θα διερευνήσει αυτά τα παράδοξα, δίνοντας στους εργατικούς την ευκαιρία να χαλαρώσουν και στους οκνηρούς να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της παραγωγικότητας.

Καλούμε καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη να σχεδιάσουν δύο ειδών «επιμορφωτικές» δραστηριότητες (εργαστήρια) : workshops και lazyshops, τα οποία θα εξετάζουν αντίστοιχα, μέσα από μια καλλιτεχνική προσέγγιση, τις έννοιες και τις πρακτικές της εργασίας και της μη-εργασίας.

Αυτή  η πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι μια ευκαιρία για καλλιτέχνες και ερευνητές να συλλάβουν και να καταρτίσουν επιμορφωτικά ή ερευνητικά εργαστήρια ή να δοκιμάσουν νέες δημιουργικές μεθόδους πάνω στα θέματα της εργασίας και της μη-εργασίας σε σχέση με την επίτευξη της ευτυχίας.

Κάθε πρόταση για ένα workshop ή ένα lazyshop θα πρέπει πληρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    να έχει διάρκεια περίπου 4 ώρες
    να απευθύνεται το πολύ σε 25 συμμετέχοντες (καλλιτέχνες, σπουδαστές, εργαζόμενους, ευρύ κοινό)
    να διερευνά, με καλλιτεχνικό και δημιουργικό τρόπο, ένα από τα δύο θέματα: ΕΡΓΑΣΙΑ (workshop) ή ΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (lazyshop) και πώς σχετίζονται με το θέμα ΕΥΤΥΧΙΑ

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει μόνο μία πρόταση για μία από τις δύο θεματικές ενότητες. Η επιτροπή αξιολόγησης που αποτελείται από τα μέλη του εταιρικού σχήματος του έργου A Manual on Work and Happiness, θα επιλέξει δύο προτάσεις, μία για ένα workshop και μία για ένα lazyshop, οι οποίες θα υλοποιηθούν στις 15 Ιουλίου 2017 στο Διεθνές Σεμινάριο για την Εργασία και την Ευτυχία κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Pergine Spettacolo Aperto στην Ιταλία.


Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

http://amanualonworkandhappiness.eu/international-seminar/  

έως τις 16 Απριλίου 2017.


Το Διεθνές Σεμινάριο για την Εργασία και την Ευτυχία θα καλύψει δύο ημέρες εκδηλώσεων:

14 Ιουλίου
Νύχτα πρεμιέρας
Διεθνείς εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν για την ευτυχία, την παραγωγική εργασία, την  τεμπελιά και τη δημιουργικότητα σε μια εκδήλωση που θα μοιάζει με talk-show.

15 Ιουλίου
Πρωί: μονομαχίες στρογγυλής τραπέζης
Οι εμπειρογνώμονες θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο με τις θέσεις τους, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις και να συζητήσει μαζί τους τις απόψεις τους.
Απόγευμα: workshop εναντίον lazyshop
Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε ένα workshop ή σε ένα lazyshop, το οποίο θα διευθύνουν  προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, προκειμένου να σκεφτούν συλλογικά για τη σχέση μεταξύ εργασίας και ευτυχίας. Τα αποτελέσματα θα καταγραφούν και θα ανέβουν στην πλατφόρμα του έργου.

Το διακρατικό σχέδιο A Manual on Work and Happiness συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ηλεκτρονική πλατφόρμα A Manual on Work and Happiness

www.amanualonworkandhappiness.eu

Facebook
http://bit.ly/2kKWmx4

Email
manual@amanualonworkandhappiness.eu

Εταιρικό σχήμα:
Artemrede
www.artemrede.pt

Pergine Spettacolo Aperto
http://www.perginefestival.it

L’arboreto
http://www.arboreto.org

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
http://dipethepatras.gr

Καλλιτεχνική διεύθυνση:
mala voadora
www.malavoadora.pt