ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Πατρέων με θέμα το Συνέδριο της ΚΕΔΕ

07.12.2016

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα το Συνέδριο της ΚΕΔΕ και τις αποφάσεις του, καθώς και την κινητοποίηση της Παρασκευής 9 Δεκέμβρη, παραχώρησαν σήμερα, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου, Ανδρέας Αντωνόπουλος. 

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων:

Όπως σας είναι γνωστό, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, ολοκληρώθηκε το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου συμμετείχαμε ως εκλεγμένοι σύνεδροι. 

Νιώθουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε το λαό της Πάτρας, τους συνδημότες μας, γι αυτά που τους ετοιμάζουν.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων των αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), συμφώνησαν στην ίδια στρατηγική γραμμή, στην «ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας» της Τοπικής Διοίκησης, με την αύξηση των ιδίων πόρων. Στο κεφάλαιο για την «φορολογική αποκέντρωση που θα εξασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπως γράφουν, ζητούν να γίνει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, τοπικός φόρος, όπως σε όλα τα Ευρωπαϊκά και προηγμένα κράτη!!! Συμφώνησαν δηλαδή, στην παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από την τοπική φορολογία και τα δημοτικά τέλη. 

Συνέπεσαν επίσης στο πλαίσιο της στρατηγικής σύμπλευσής τους στην «αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων» για την μεταφορά δομών και υπηρεσιών του κράτους στους Δήμους, όπως: κοινωνικά ιδρύματα, νηπιαγωγεία, σχολεία, γραφεία του ΟΑΕΔ, δομές πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κέντρα υγείας κ.λπ. Απόφαση που αν υλοποιηθεί θα επισπεύσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των κρίσιμων τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας. 

Η ΚΕΔΕ σε ρόλο «λαγού» για λογαριασμό της κυβέρνησης και των συνολικών στοχεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, προωθεί την στρατηγική γραμμή «του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης της κρατικής και τοπικής διοίκησης», συμβάλλοντας έτσι στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ευθυγραμμίζουν τους Δήμους ως αστικό θεσμό, στην κύρια κατεύθυνση να απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και των δανειστών και να βρει κερδοφόρα διέξοδο το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο.

Είναι καθαρό ότι από τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο ζήτημα των αλλαγών στην διοικητική δομή του κράτους και της χρηματοδότησης, συγκρούονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. 

Η μία που βλέπει τις λαϊκές ανάγκες είτε ως κόστος είτε ως πεδίο κερδοφορίας. Είναι η λογική της ανάπτυξης που προβάλουν σήμερα η  Κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα στο σύνολο τους, η  Ε.Ε., οι επιχειρηματικοί όμιλοι μετ’ επιτάσεως. Είναι η ίδια  γραμμή, που  ετοιμάζει πυρετωδώς την Τοπική Διοίκηση να γίνει  μεσάζοντας αυτής της αντιδραστικής πολιτικής και που συνολικά υιοθετεί η πλειοψηφία των δυνάμεων στην ΚΕΔΕ. 

Από την άλλη, είναι  η πολιτική που  αντιμετωπίζει  τις λαϊκές ανάγκες ως οδηγό της Ανάπτυξης,  την  οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση αυτές. Αυτή η ανάπτυξη μόνο μπορεί να έχει λαϊκό πρόσημο,  μπορεί να απελευθερώσει τις δυνατότητες της χώρας μας, να δώσει διέξοδο στη νεολαία από την ανεργία, να δώσει  στο λαό μας προκοπή και διέξοδο. Αυτή η γραμμή ανάπτυξης  είναι  υπόθεση και ευθύνη  ενός  ισχυρού Λαϊκού Κινήματος και περνάει αναγκαστικά μέσα από την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Είναι αυτή η πολιτική  που μπορεί να υποχρεώσει και τις  Κυβερνήσεις, έστω και ευκαιριακά, προσωρινά, να στρέψουν πόρους σε  υποδομές, που αφορούν στην ζωή της Λαϊκής  οικογένειας, χωρίς αυτή να πληρώνει και να ξαναπληρώνει και πάλι απροστάτευτη  να μένει.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας, να οργανώσει  ο λαός την πάλη του να αποσπάσει  ό,τι περισσότερο μπορεί σε αυτές τις συνθήκες πολέμου που ζει, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσω τέτοιων  έργων και  κοινωνικών προγραμμάτων που αφορούν ιδιαίτερα στην νεολαία, στον Πολιτισμό, στους ανέργους, στη φτώχεια.

Ο λαϊκός παράγοντας, είναι η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να ανατρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών  που μετατρέπει σε  συντρίμμια τα  λαϊκά  δικαιώματα, τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα, τον μόχθο και τη ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.   

Αυτό το δρόμο στηρίζει η Δημοτική Αρχή της Πάτρας  και  γι’ αυτό και οργανώσαμε την μεγάλη πορεία αγώνα από την Πάτρα στην Αθήνα ενάντια στην ανεργία που έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης, καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής, αναδείχνοντας ότι στον άνεργο δεν μπορεί να δώσει  ζωή και  αξιοπρέπεια η σακούλα του κοινωνικού παντοπωλείου, των «εθελοντών». Το αίτημα «μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους» απαιτεί ανάπτυξη για τον λαό και ο λαός είναι ο μόνος που μπορεί  να το κάνει πραγματικότητα. Γι αυτό συνεχίζουμε με κινητοποίηση στις 9 του Δεκέμβρη καλώντας τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους, διεκδικώντας τη ζωή που τους ανήκει.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 8 Δεκέμβρη, των ναυτεργατών, των συνταξιούχων στις 15 Δεκέμβρη.

Καλούμε για μια ακόμα φορά τον λαό της Πάτρας να συμμετέχει μαζικά, στην παμπατραϊκή κινητοποίηση της Παρασκευής, 9 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ. και στην πορεία που θα ξεκινήσει από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο (με σταθμούς στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας και Κοινωνικός Οργανισμός – Γούναρη 76) και κατάληξη στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, όπου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση, για να διεκδικήσουμε όλοι  μαζί, τις ήδη ψηφισμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:

1. Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο, αθλητικές υποδομές, πολιτισμό κι άλλα.

2. Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

3. Απαιτούμε από την κυβέρνηση, άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Έκτακτο επίδομα στήριξης των ανέργων και των απόρων που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα, ενόψει Χριστουγέννων. Κανένας πλειστηριασμός σε λαϊκό σπίτι.

4. Να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μην στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας. Άμεσα να δοθεί ο χώρος επί της  Μανιακίου από το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημιουργία παιδικού σταθμού. Την απόδοση στο Δήμο των 150 στρεμμάτων του παλιού σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

5. Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας: αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης. Μαζικές μεταφορές όπως περιμετρική διέλευση του σιδηρόδρομου, προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ, νότια χάραξη της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου. Έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές.

6. Την αξιοποίηση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, για τις ανάγκες της πόλης ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

7. Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας.