ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Σχόλιο του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλη Θωμόπουλου, για την οικονομική ενίσχυση και την παραχώρηση χώρων σε ιδιωτική εταιρεία

01.11.2017

Ως Δημοτική Αρχή, δεν έχουμε πρόβλημα στην παραχώρηση χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής, εφόσον βέβαια αυτό καθίσταται δυνατό. Το έχουμε αποδείξει σε εκατοντάδες περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία μάλιστα, από αυτή τη Δημοτική Αρχή, είχαν παραχωρηθεί το 2014 και το 2016, για μεγάλο χρονικό διάστημα δυο και πλέον μηνών, η Αγορά Αργύρη και τα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά.
Υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να παραχωρηθούν οι χώροι που ζητούνται από την ιδιωτική εταιρεία. Τα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά θα είναι κλειστά καθ’ όλο το 2018 λόγω αναγκαίων επισκευών. Η Αγορά Αργύρη θα φιλοξενεί για διάστημα ενός μήνα την ετήσια έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου, που φέτος γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και είχε 1200 εκθέματα από 400 μαθητές. Για το Σκαγιοπούλειο, υπάρχει ήδη σχετική αρνητική απάντηση από το ΔΣ της Μέριμνας που είναι αρμόδιο (και όχι ο Δήμος). Ο χώρος έχει παραχωρηθεί προσωρινά για τη στέγαση του Δημοτικού Ωδείου. Αναρωτιόμαστε με ενδιαφέρον ποιος θα έθετε το ζήτημα να “εξοστρακιστούν” οι δομές του Δήμου για να προκριθεί ο ιδιώτης.
Η οικονομική ενίσχυση είναι αδύνατη, με τη δεδομένη οικονομική δυσπραγία του Δήμου και του Πολιτιστικού Οργανισμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αίτημα της εταιρείας ήταν να επιχορηγηθεί συνολικά με 25000 ευρώ. Τέτοιας τάξης επιχορήγηση μπορεί να δοθεί μόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από την Περιφέρεια.
Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν υπήρχε πρόθεση “αποκλεισμού”, από τη στιγμή που οι χώροι δεν είναι διαθέσιμοι αντικειμενικά. Κατανοούμε τη φιλότιμη αλλά μάταιη προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι υπάρχει κάποιο “σκοτεινό σχέδιο” για το δήθεν “αποκλεισμό” του συγκεκριμένου ιδιώτη, εικασία που την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να εξετάσουμε παραχώρηση χώρων σε άλλο χρονικό πλαίσιο ή διάρκεια.
Τέλος, μας προξενεί ισχυρή εντύπωση η ένταση και η οξύτητα με την οποία η ιδιωτική εταιρεία στρέφεται ενάντια στο Δήμο (με διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, διοργάνωση ημερίδας κ.α.), με ανοίκειες επιθέσεις απαξιώνοντας τις δομές του καθώς και το καλλιτεχνικό και υπαλληλικό προσωπικό του, και από την άλλη η ευκολία που οι ερωτώσες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενστερνίζονται και υποστηρίζουν τέτοια αιτήματα, ενώ αντιλαμβάνονται πολύ καλά την αντικειμενική αδυναμία ικανοποίησής τους.
Οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., συντονισμένα και με κάθε αφορμή, επιτίθενται στην Δημοτική Αρχή, με στόχο να απαξιώσουν την προσπάθεια να φέρει κοντά στο λαό αδάπανα την τέχνη και τον πολιτισμό. 
Ματαιοπονούν γιατί αυτές τις προσπάθειες, τις στηρίζουν οι εργαζόμενοι, οι φορείς και οι άνθρωποι του Πολιτισμού, ο Πατραϊκός λαός, που αγκαλιάζει και συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου μας.