20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

H Zωή του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Με τον Κώστα Καζάκο

26.06.2016

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του  θεσμού για το 2016, την Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ,  φιλοξενεί στο Αρχαίο Ωδείο, το αριστούργημα του Μπέρτολτ  Μπρέχτ  Η ζωή του Γαλιλαίου , σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.
Ο Μ. Μπρεχτ, ο αναμορφωτής του σύγχρονου θεάτρου καταγράφει με ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ποιητικό τρόπο την σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξέταση . Σκιαγραφεί με μοναδικό τρόπο τον σπουδαίο επιστήμονα που κινείται ανάμεσα στη γνώση και την έρευνα αλλά  και τον αντιδογματικό , σχεδόν επαναστατικό τρόπο συμπεριφοράς του.
Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός,   επιβεβαιώνει την θεωρία του Κοπέρνικου, αποδεικνύοντας ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος. 
Ο θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης, αποκηρύσσει την θεωρία του  συγκρούεται με την Ιερά Εξέταση και συνεχίζει την  πνευματική του δραστηριότητα μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης  Κώστας Καζάκος σημειώνει για το έργο: 
Η Ζωή του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρέχτ  είναι ένα σημαντικό βοήθημα για κάθε ανήσυχο πνεύμα και κυρίως για τους νέους ανθρώπους που πρέπει να  αντιμετωπίζουν την τέχνη και την επιστήμη με τον ίδιο σεβασμό .
Η ίδια η ζωή του πολύπαθου επιστήμονα, το πάθος του για την Έρευνα και για την αποκάλυψη της Αλήθειας, η πεποίθησή του ότι η Επιστήμη πρέπει να κατακτά τη γνώση, αυστηρά και μόνο για το καλό της ανθρωπότητας, οι ανθρώπινες αδυναμίες του και η τρομερή αυτοκριτική του, μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος οδηγός, μια  πυξίδα, στον φουρτουνιασμένο ωκεανό που ταξιδεύει ο σημερινός άνθρωπος…
Συντελεστές:
Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης
 Σκηνοθεσία:Κώστας Καζάκος 
Σκηνικά-κοστούμια:Θάλεια Ιστικοπούλου
Μουσική: Διονύσης Τσακνής 
Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη 
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος.
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στον  μπρεχτικό τρόπο:  Μιχαήλ Ζάιμπελ
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Αλεξανδράκη. 
Στο ρόλο του Γαλιλαίου ο Κώστας Καζάκος .
Παίζουν οι ηθοποιοί:
 Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Αντρέας Θανασούλας,  Δημήτρης Καλαντζής,  Σπύρος Κουβαρδάς, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Γεράσιμος Ντάβαρης,  Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη. 
Παίζουν οι ηθοποιοί:
 Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Αντρέας Θανασούλας,  Δημήτρης Καλαντζής,  Σπύρος Κουβαρδάς, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Γεράσιμος Ντάβαρης,  Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη. 
Συμμετέχουν: Δημήτρης Βαμβακάς, Σπύρος Καλλιβωκάς, Αναστάσιος Λέκκας, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος και οι μικροί: Μάνος Μπαλασκάκης , Αλέξανδρος Παπούλιας.
Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση   
Παίζουν οι μουσικοί: 
Γιώργος Γεωργιάδης - μαντολίνο   
Τάσος Σχίζας - ακορντεόν   
Νίκος Σκεπαρνιάς- κιθάρα   
Μιχάλης Δάρμας- κοντραμπάσο 

Προπώληση Εισιτηρίων
Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων"  Τρίτη – Κυριακή 10.00 - 13.00   &   18.00 - 21.00
Πλατεία Γεωργίου 2610 273.613
Music Station     Ρήγα Φεραίου   34    2610 222.411
Οπτικά Καραμούζης Μαιζώνος 92 2610 221.989
Βιβλιοπωλείο Discover Πατρέως 30    2610 624.916
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 15.00€ ΟΜΑΔΙΚΑ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ – ΑΜΕΑ – ΑΝΕΡΓΟΙ 10.00€
ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ  12.00 & 8.00€