ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Επέμβαση -Εκπαίδευση- Καλλιτεχνική παραγωγή

10.2.2015

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας από τον Σεπτέμβριο του 2012, που ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση ο Θοδωρής Αμπαζής, σχεδίασε και υλοποιεί έναν τριετή προγραμματισμό βασισμένο σε τρεις άξονες:
Επέμβαση -Εκπαίδευση- Καλλιτεχνική παραγωγή
 Οι στόχοι είναι:
 1.     Η δημιουργία μακροπρόθεσμων υποδομών που θα προάγουν την Τέχνη του Θεάτρου μέσω εκπαιδευτικών και μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων.
2.     Η παροχή πολλών και ποικίλων υπηρεσιών στον πολίτη με κέντρο τη καλλιτεχνική του μόρφωση και την ενδυνάμωση του πνευματικού  του οπλοστασίου.
3.     Η συμβολή στην καταπολέμηση της ανεργίας των επαγγελματιών του θεάτρου και των άλλων συναφών επαγγελμάτων.
4.     Η δημιουργία δομών έγκυρης εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής απασχόλησης των νέων
5.     Η δημιουργία δομών έγκυρης εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους
6.     Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την τοπική κοινωνία.
7.     Η ανάδειξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην πόλη της Πάτρας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως το σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό, με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα και με στήριξη της Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.
8.     Η παραγωγή θεατρικών παραστάσεων υψηλής αισθητικής που θα πραγματεύονται θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και ταυτόχρονα θα αποτελούν καλλιτεχνικές προτάσεις στο θεατρικό γίγνεσθαι της χώρας.
9.     Η δημιουργία της απαραίτητης υποδομής ώστε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να μπορεί να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ενός μηχανισμού που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να τα υλοποιεί.
10. Η δημιουργία θεατρικών δικτύων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό  με στόχο συνεργασίες και ανταλλαγές .
Μέσα στη δίνη της κρίσης, σε οικονομικές συνθήκες που φάνταζαν απαγορευτικές το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας υλοποίησε την περίοδο 2012-2014 τα εξής:

Επέμβαση
Θέατρο των πολιτών
Ανοιχτά μαθήματα εισαγωγής στο θέατρο για τους πολίτες.Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να δώσει μέσω της θεατρικής πράξης (ασκήσεις αναπνοής, σώματος και επικοινωνίας) τον ανάλογο οπλισμό στους πολίτες για να αντιμετωπίσουν την επώδυνη καθημερινότητα τους. Συνεισφέρει στην κοινωνική συνοχή και ταυτόχρονα δημιουργεί μια ομάδα φίλων του θεάτρου. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα  πάνω από 500 άτομα. Τα σεμινάρια προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες και διδάσκουν αφιλοκερδώς ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, η  διευθύντριας σπουδών της Δραματικής Σχολής καθώς και ηθοποιοί και σκηνοθέτες που εργάζονται σε παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ή στη Δραματική του Σχολή.
Δίδαξαν: Θοδωρής Αμπαζής, Ελένη Μποζά, Νίκος Γιαλελής

Προγράμματα στήριξης ευπαθών ομάδων
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας οργανώνει αφιλοκερδώς προγράμματα που στοχεύουν στη στήριξη και εμψύχωση ευπαθών ομάδων. Τη διετία 2012-2014 συνεργάστηκε με τα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», το Drop-in Centre του Praxis και το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ της Πάτρας υλοποιώντας τα παρακάτω προγράμματα:
•    Συνεργασία με τα ΚΑΠΗ - Λογοτεχνικές-θεατρικές συντροφιές
Μία ομάδα από 18 ηθοποιούς που δραστηριοποιούνται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, στο Λιθογραφείο και στο Θεάτρου ACT επισκέπτονταν  κάθε Τρίτη απόγευμα τα ΚΑΠΗ και διάβαζαν  κείμενα των: Εφταλιώτη, Παπαδιαμάντη, Χατζόπουλου, Καρκαβίτσα, Θεοτόκη, Βλαχογιάννη, Βιζυηνού, Κονδυλάκη και Ροΐδη κρατώντας συντροφιά στους ηλικιωμένους της πόλης μας.
Επίσης, τα μέλη των ΚΑΠΗ παρακολούθησαν δωρεάν οργανωμένες παραστάσεις όλων των παραγωγών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
•    Ομάδα Θεάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας
Μία φορά την εβδομάδα η θεατρολόγος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας επισκέπτεται το Νοσοκομείο Ημέρας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και συντονίζει την Ομάδα Θεάτρου. Στην Ομάδα συμμετέχουν ασθενείς του Νοσοκομείου Ημέρας οι οποίοι, μέσω της θεατρικής πράξης,  εξερευνούν θέματα που τους απασχολούν. Επιπλέον, οργανώνονται τακτικά παραστάσεις-βαλίτσα (κινητή μονάδα)  στο χώρο του Κέντρου και οι ασθενείς παρακολουθούν δωρεάν τις παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
•    Drop-in Center και Ξενώνας Ασυνόδευτων Παιδιών εν Κινήσει του Praxis)
Η συνεργασία με το Drop-in Center και τον Ξενώνα Ασυνόδευτων Παιδιών εν Κινήσει του Praxis ξεκίνησε με την πρώτη παράσταση της παραγωγής "Το αγόρι με τη βαλίτσα" στο χώρο του Drop-In Centre , Κέντρο Ημέρας για ασυνόδευτους ανήλικους της PRAKSIS στην Πάτρα, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες παρακολούθησαν παραστάσεις και συμμετείχαν στα εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
•    Συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ
Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, μετά την ένθερμη συμμετοχή τους σε σεμινάριο με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο χώρο τους, παρακολούθησαν δωρεάν οργανωμένες παραστάσεις και συμμετείχαν στο πρόγραμμα Θέατρο των Πολιτών και στα σεμινάρια θεατρικής πράξης που οργανώνει τακτικά το θέατρο.
Στήριξη στην Εκπαιδευτική Κοινότητα
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο  συνεργασίας με τους δασκάλους και καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρέχοντας δωρεάν μια σειρά σεμιναρίων που αφορούν στη θεατρική αγωγή, αλλά και τεχνογνωσία για το ανέβασμα σχολικών παραστάσεων.
Στον προγραμματισμό του για τη νέα καλλιτεχνική χρονιά (2014-2015) εντάσσει μια σειρά επιμορφωτικών δράσεων σε σχέση με το μουσικό θέατρο και έναν διαγωνισμό θεατρικού έργου που απευθύνεται σε παιδιά Λυκείου. Το έργο που θα διακριθεί θα παρουσιαστεί σε μια καθ’ όλα επαγγελματική παραγωγή την Άνοιξη του 2015.
•  Διαγωνισμός αφίσας
Τον Σεπτέμβριο 2012 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας οργάνωσε διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές, παιδιά  νηπιαγωγείου και δημοτικού, με θέμα «Στη Φάρμα των Ζώων».  Οι ζωγραφιές που διακρίθηκαν έγιναν οι αφίσες της ομώνυμης παιδικής θεατρικής παράστασης. Όλες οι ζωγραφιές των παιδιών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό εκτέθηκαν στον εκθεσιακό χώρο των γραφείων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2012.
• Σεμινάριο ομάδας εκπαιδευτικών με τον Θοδωρή Αμπαζή .
Αριθμός συμμετεχόντων: 30 κάθε φορά.
• Υποστήριξη εκπαιδευτικών για την λειτουργία της τέχνης και την παραγωγή καλλιτεχνικών δράσεων στο Δημοτικό Σχολείο
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας υλοποίησαν  ετήσιο κύκλο σεμιναρίων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2012-2013, με θέμα: «Από το κείμενο στην παράσταση-συνέργια των τεχνών», με υπεύθυνη του προγράμματος την Δρ. Μάρω  Γαλάνη, Χορογράφο, ΕΕΔΙΠ κλάδου Ι  στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Πατρών.
•    Επιμορφωτικό Σεμινάριο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Θεατρολόγων Πανεπιστημίου Πατρών .
 •    Σεμινάριο-Παρουσίαση Θεατροπαιδαγωγικού Προγράμματος με θέμα την ενδοσχολική βία «Δε φοβάμαι … έχω φίλους, εσύ;» Αριθμός συμμετεχόντων: 185.
•    Δραματοποίηση Λογοτεχνικών κειμένων
Στο πλαίσιο των παραστάσεων του έργου του Μάικ Κένι "Το αγόρι με τη βαλίτσα" το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διοργάνωσε δωρεάν σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  με θέμα: Δραματοποίηση Λογοτεχνικών κειμένων.
•  Dancing to Connect - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας στα σχολεία.
•Ο χορός ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί - Εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό πρόγραμμα χορού-κίνησης.
Το σχολικό έτος 2013-2014 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεργάστηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασιζόταν  στο «Πρόγραμμα Σπουδών για την Εκπαίδευση-Πολιτισμός/Χορός-Κίνηση για παιδιά Προσχολικής Ηλικίας και Δημοτικού Σχολείου» και τον «Οδηγό για τον Δάσκαλο:  Την κατάρτιση, σύνταξη, συγγραφή και επιμέλεια έχει εκπονήσει η Δρ. Γαλάνη Μαρία. Συμμετείχαν 8 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αχαϊας.
•  «Μπορώ να λέω όχι! : Σχολικός εκφοβισμός, μορφές βίας»
Ημερίδα-Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της β/θμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών,  τον Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.
Δράσεις στους δρόμους
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ετοιμάζει μια σειρά από δρώμενα στους δρόμους της Πάτρας και ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης. Ήδη τον Οκτώβριο του 2014 σε συνεργασία με την κίνηση αρχιτεκτόνων «Imagine the city» ετοιμάζει μια δράση στην (κλειστή μέχρι και σήμερα) περιοχή του παλιού λιμανιού ενώ προγραμματίζει  δράσεις στις εγκαταλειμένες εγκαταστάσεις της Πειραικής Πατραικής και στα προσφυγικά.

Εκπαίδευση
Ανώτερη Δραματική Σχολή
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει πλέον τη δική του δραματική σχολή τετραετούς φοίτησης (3 έτη σπουδών και Προπαρασκευαστικό έτος). Ήδη τα δύο πρώτα έτη λειτουργούν με 44 μαθητές.  Διδάσκουν καλλιτέχνες και θεωρητικοί του θεάτρου με σημαντική δραστηριότητα στο σύγχρονο θέατρο προσφέροντας γνώση υψηλού επιπέδου.
•    Δίνει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τη δυνατότητα να εκπαιδεύει και να αξιοποιεί στις μελλοντικές του παραγωγές, ηθοποιούς με επαγγελματική επάρκεια.
•    Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα αποκτήσει σύντομα το δικό του καλλιτεχνικό προσωπικό με κοινό ήθος και ύφος απέναντι στην Τέχνη του θεάτρου.
•    Δίνει τη δυνατότητα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. συμμετοχής σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα.
•    Δημιουργεί θέσεις εργασίας για ντόπιους και μη καλλιτέχνες.
•    Η τετραετής σχολή θα έχει σε δύο χρόνια 100 περίπου μαθητές, που θα συνιστούν έναν πυρήνα καλλιτεχνικών αναζητήσεων και επιρροής στην πόλη.
•    Συμπληρώνει το τρίγωνο Θέατρο – Πανεπιστήμιο (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών)- Δραματική Σχολή, κάνοντας την πόλη μια σημαντική Κοιτίδα Θεατρικού Πολιτισμού.
Εργαστήριο Μουσικού Θεάτρου
Η παρουσία Λυρικού Θεάτρου στην πόλη της Πάτρας, ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του θεάτρου Απόλλων (έργο του Ερνέστο Τσίλερ, 1872). Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας εγκαινίασε την περίοδο 2012-2013, και συνεχίζει, ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Λυρικών Τραγουδιστών.
Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και εφήβους
Προτεραιότητα  στο σχεδιασμό μας ήταν η δημιουργία Θεατρικού Εργαστηρίου για παιδιά. Ήδη στα προγράμματα του Εργαστηρίου συμμετέχουν 130 παιδιά (από 4 έως 17 ετών), με τον αριθμό να αυξάνεται κάθε χρόνο.
Σεμινάρια σε νέους
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας οργανώνει σεμινάρια και διαλέξεις για φοιτητές και νέους σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Πρόκειται για μορφωτικές δράσεις εξειδικευμένου χαρακτήρα.
•    Σεμινάρια στις Πολιτιστικές Ομάδες των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πάτρας
με τον Θοδωρή Αμπαζή
•    Σειρά διαλέξεων από τους καθηγητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας στους μαθητές του Προκαταρκτικού Τμήματος της Δραματικής Σχολής ανοιχτές στο κοινό.
•    Σεμινάριο υποκριτικής με την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη
•    Σεμινάριο «Δημιουργικής Γραφής» με τον θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Τσεκούρα
•    Σεμινάριο υποκριτικής «Πριν το μεγάλο άλμα» με τον ηθοποιό Απόστολο Πελεκάνο
•    Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Ανδρέα Στάικο.
•    Εργαστήρι Αφήγησης
•    Εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, νέους και εκπαιδευτικούς
Συνεργασία με άλλους  φορείς
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεργάζεται τακτικά με το Δημοτικό Ωδείο Πατρών και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας, σε μεγάλα Καλλιτεχνικά γεγονότα (Σατανερί, Τρωάδες, αφιερώματα και συναυλίες).
Το 2013 εγκαινίασε τη συνεργασία του με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με το πρόγραμμα «Dancing to connect», ένα πρόγραμμα προώθησης του σύγχρονου χορού σε σχολεία.

Καλλιτεχνικό έργο.
Δημιουργία ομάδας ηθοποιών
Αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και κάνοντας συμβόλαια μεγάλης διάρκειας, το θέατρο κατόρθωσε, με πολύ λιγότερα χρήματα απ΄ότι στο παρελθόν, να έχει ένα πλούσιο ρεπερτόριο. Μόνο για τον χειμώνα 2013-2014 το θέατρο παρουσιάζει 8 δικές του παραγωγές και 2 συμπαραγωγές, Το πρόγραμμά μας περιέχει Κλασικό Θέατρο , Πειραματικό Θέατρο , Αφηγηματικό Θέατρο, Μουσικό Θέατρο, Παιδική, Εφηβική και Νεανική Σκηνή. Οι ηθοποιοί συμμετέχουν σε τουλάχιστον δύο παραγωγές,  στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις παράλληλες δράσεις του θεάτρου. Επίσης, και  οι υπόλοιποι συντελεστές των παραγωγών μας (σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, μουσικοί, κινησιολόγοι, θεατρολόγοι, κ.α.)  βοηθούν το εκπαιδευτικό μας έργο με σεμινάρια, μαθήματα στη σχολή και σε όποια άλλη δράση του θεάτρου μπορούν να συνεισφέρουν.
Στοχευμένες παραστάσεις
 Με στόχο τη σύνδεση του θεάτρου με την τοπική κοινωνία και την πολύπλευρη αξιοποίηση των παραστάσεών του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας πραγματοποίησε μέχρι τώρα τα ακόλουθα:
•    «Σύστημα Τρωάδες.– Ανάδειξη του Φρουρίου της Πάτρας»
 •    Patras-Bari (για παράδειγμα φορτηγατζής)
 •    Patrasso, οι πόλεις ξεχνάνε;
 •    Θέατρο Βαλίτσα
Συμπαραγωγές
 Έχουν μέχρι τώρα πραγματοποιηθεί συμπαραγωγές  με το Ελληνικό Φεστιβάλ, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λαμίας, Καβάλας και Ρούμελης,  το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Αρτιvities και το θέατρο Babele AC της Ιταλίας. Αυτήν την περίοδο προετοιμάζεται ένα πενταετές πρόγραμμα συνεργασίας με το δίκτυο θεάτρων της Απουλίας.

 2012-2013
Παιδική Σκηνή.
«Στη Φάρμα των Ζώων»
Παραστάσεις: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012-8 Φεβρουαρίου 2013 (84 παραστάσεις)
Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
Πατρινοί Δημιουργοί
«Ο χοντρούλης και η Τίτη» του Ανδρέα Αδαμόπουλου
13 & 14 Οκτωβρίου 2012 , Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
«SOMNUS – MNEME»  
Σύνθεση και χορογραφία: Μάρω Γαλάνη
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών
7 ως 11 Νοεμβρίου 2012, Θεατράκι Μελίνα Μερκούρη του Πανεπιστημίου Πατρών
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
«Ο Πλούτος» σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρης και διασκευή - σκηνοθεσία : Τσέζαρις Γκραουζίνις
Παραστάσεις: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012-14 Φεβρουαρίου 2013 (54 παραστάσεις)
Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΒΑΛΙΤΣΑ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
 «Στη Φάρμα των ζώων – Βαλίτσα»

Πειραματική Σκηνή
«Ανακαλύπτοντας τον Χάουαρντ Μπάρκερ»
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ελένη Μποζά – Θοδωρής Αμπαζής
Παραστάσεις: 8-14, 23-24 και 27-31 Μαρτίου 2013 (13 παραστάσεις), Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι
Εργαστήρι Μουσικού Θεάτρου
«Οι Γάμοι του Φίγκαρο»
Η πρώτη παρουσίαση του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου, όπου Πατρινοί Λυρικοί Τραγουδιστές παρουσίασαν  το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Συνθέτης-Μουσικός Διευθυντής: Χαράλαμπος Γωγιός
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Ευκλείδης

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREECE-ITALY 2007- «LA BOTTEGA DELLE VOCI-CENTRO DI PRODUZIONE TEATRALE   II»
«Πάτρα-Μπάρι» -Σκηνοθεσία: Ελένη Μποζά
Παραστάσεις: 19, 20 & 21 Απριλίου 2013 (3 παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό).Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» -28 Μαϊου 2013 Teatro Publico, Mesagne, Ιταλία

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος φιλοξενήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» οι εξής παραγωγές:

TEATRO PUPLICO PUGLIESE-The war of Kurukshetra
ΘΕΑΤΡΟ τση ΖΑΚΥΘΟΣ-Αντιγόνη του Μπρέχτ
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ-Ασκήσεις Ετοιμότητας
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΙΚΟΥ- «Ακόλαστες εσπερίδες»
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΟΡΟΥ-ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΟΜΑΔΑΣ «OROXORO»
Σε χορογραφία της Τριάδας Παπαγεωργίου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ «CHAOS»
ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ «CREO»
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «TALKING LANDS»-«Outis Suite»
 •    «Patrasso Οι πόλεις ξεχνάνε?»-σκηνοθεσία Μίλτου Νίκα

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013
«Τρωάδες» του Ευριπίδη
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της παράστασης είναι ότι παρουσιάστηκε στην Πάτρα με αγγλικούς υπέρτιτλους, σε μετάφραση: ΕΛΣΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ και σκηνοθεσία-μουσική: ΘΟΔΩΡΗ ΑΜΠΑΖΗ
Παραστάσεις: 20-23 & 26-30 Ιουλίου 2013 Κάστρο Πάτρας
23 & 24 Αυγούστου 2013 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
30 Σεπτεμβρίου Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Μετακλήσεις:
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012
«Έμποροι των Εθνών»  
Παραστάσεις: 15 & 16/9 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012
«Η Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα, Ομάδα Σημείο Μηδέν
Παράσταση 21/10 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012
«Μπέμπα»
Παραστάσεις 2, 3 & 4/11 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
«Οικονομο-(μονό)λογος» με τον Νίκο Αρβανίτη
Παραστάσεις 12 & 13/11 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
«Η πόρνη από πάνω»
Παράσταση 24/11 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013
«Lovely echoes: Μουσικές του Μεσαίωνα & του 21ου αιώνα σε παράθεση & σύνθεση»
12 Φεβρουαρίου 2013 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013
«Ο Αμερικάνος»
Παραστάσεις 7 & 9/4 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

«Συριανός Σύζυγος»
Παραστάσεις 6-7, 13-14, 19-20 & 26/4 στο Θεατράκι του Εκπαιδευτικού Χώρου «Μπάρι»

ΜΑΪΟΣ 2013
«Οι Κακούργες»
Παραστάσεις 11-12/5 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

«Sommus_Mnene Σχεδίασμα II»
Παραστάσεις 17-19/5 στο Θεατράκι του Εκπαιδευτικού Χώρου «Μπάρι»

«Γιοί & Κόρες»
Παραστάσεις 25-26/5 στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

2013-2014
Παιδική Σκηνή, εκτός έδρας…
Το Αγόρι με τη Βαλίτσα  του Μάικ Κένι .

Εργαστήριο Μουσικού Θεάτρου
Ο mio armor
Ρεσιτάλ Λυρικού Τραγουδιού  από την Ομάδα του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας-25 & 27 Οκτωβρίου 2013

Παιδική Σκηνή
Χάνσελ και Γκρέτελ…στην Πρίζα
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Φαφούτης - Κέννυ Μακ Λέλλαν

Παραστάσεις από 29 Οκτωβρίου 2013

Κεντρική Σκηνή
Πάτρα-Μπάρι -Σκηνοθεσία: Ελένη Μποζά

Ζωρζ Νταντέν ή ο ανύπαρκτος Σύζυγος-του Μολιέρου
Μετάφραση: Ανδρέας Στάϊκος,
Σκηνοθεσία-μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Από 23 Ιανουαρίου έως 16 Μαρτίου 2014.
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι
Με αφορμή το χιόνι που λειώνει-Το δεύτερο μέρος από τις σημειώσεις για το Υπόγειο του Ντοστογιέφσκι .Διασκευή-Σκηνοθεσία:  Ελένη Μποζά,
Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι

Εφηβική σκηνή
On line ,Σκηνοθεσία -  Σύνθεση - Επιλογή κειμένων : Γεώργιος Ρούφας
Σκηνικό-Φωτισμοί-Video mapping:Στάθης Μήτσιος
Δραματουργία: Γιώργος Ρούφας, Δημήτρης Γκοτσόπουλος , Μαντώ Κεραμιδά, Γιώργος Μάρκου, Δημήτρης Παπαδάτος , Λυδία Τζανουδάκη, Τηλέμαχος Τσώλης.
Φωτογραφίες: Γιώργος Κύζας
Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Μαντώ Κεραμιδά, Γιώργος Μάρκου,  Δημήτρης Παπαδάτος, Λυδία Τζανουδάκη, Τηλέμαχος Τσώλης  
11 -14 Μαρτίου & 19- 24 Μαρτίου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Πατρινοί Δημιουργοί
PATRASSO Κείμενο – Σκηνοθεσία  Μίλτος Νίκας
Παραστάσεις: 2, 3, 4 & 5 Μαΐου 2014 , Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

"Ισκιοι ακριβώς μετά τη δύση".
(Βασισμένη στο διήγημα του Luigi Pirandello Πρώτη Νύχτα)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαστεφάνου
Παραστάσεις: 9-11 Μαϊου 2014, Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι

Συνεργασία με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων
Κυριακάτικα Πρωινά
Συναυλίες της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου & Κυριακή 4 Μαϊου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Συμπαραγωγές:
Homo sapiens- Χοροθεατρική παράσταση της ομάδας χορού SALTO FUTURO της Τατιάνας Λοβέρδου
Σκηνοθεσία-Χορογραφία-Ενδυματολογική επιμέλεια: Τατιάνα Λοβέρδου
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
18-20 Οκτωβρίου 2013, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Μόνος με τον Άμλετ
Συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αρτivities και   Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
 Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Μανώλης Δούνιας - Αιμίλιος Χειλάκης
Παραστάσεις: 12-15, 20-22, 25-29 Δεκεμβρίου 2013 & 2-5 Ιανουαρίου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού
Τα χέρια μου κάνω φτερά
23 & 24 Μαϊου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Μετακλήσεις
Mistero Bufo του Ντάριο Φο
σκηνοθεσία  Θωμά Μοσχόπουλου
4-6 Οκτωβρίου 2013, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

H Xαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ- Σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη
1-3 Νοεμβρίου 2013, Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι

Ντε Σαντ στη Ζυστίν του Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, με την Μάρω Παπαδοπούλου.
19-21 Νοεμβρίου 2013, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Όνειρα -Are we such stuff as dreams are made on?
Ομάδα Αρένα
Σκηνοθεσία -Σύνθεση κειμένου: Αλέξανδρος Σωτηρίου
26-28 Νοεμβρίου 2013

Από την «Οδύσσεια» στον Κ. Π. Καβάφη
Mε τον συνθέτη - πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου και τον ποιητή Διονύση Καρατζά
13 Ιανουαρίου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Διαδρομές –Μέλπω Αξιώτη
Με την Σοφία Σεϊρλή
18 Φεβρουαρίου 2014, Εκπαιδευτικός Χώρος Μπάρι

Η ζωή μπροστά σου
Με την Άννα Βαγενά
17 & 18 Μαρτίου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Τώρα που γυρίζει του Ντέιβιντ Μάμετ
σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου
28 & 29 Μαρτίου 2014

Το σωματίδιο του Θεού
Ομάδα Κι όμως κινείται
4-6 Απριλίου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Nova Aetas–Παραγωγή SYNTHESIS 748
Xορογραφία-Σκηνική Σύνθεση- Σπύρος Κουβαράς
26 & 27 Απριλίου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Ο Μουνής της Λένας Κιτσοπούλου
Σκηνοθεσία :Παντελής Δεντάκης
9 & 10 Μαϊου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Σάρα Κέιν,  4.48 Ψύχωση
Θέατρο Δωματίου
Σκηνοθεσία-μετάφραση-κάμερα-σχεδιασμός χώρου:  Άντζελα Μπρούσκου
15 & 16 Μαϊου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Εργαστήριο μουσικού θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας
Σφίξε με- Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2014, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014
"Σατανερί" - Σατιρική φαντασμαγορία σε πρόλογο και δύο πράξεις
Μουσική,κείμενο: Θεόφραστος    Σακελλαρίδης      
Ενορχήστρωση, μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης, Δημήτρης Δημόπουλος
10 Ιουνίου 2014, Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας

Φιλοκτήτης του Σοφοκλή
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Παραστάσεις: Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας
30 Ιουνίου & 1, 2 Ιουλίου 2014  στις 21:30.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
18 & 19 Ιουλίου 2014
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
4 Σεπτεμβρίου 2014.

HAPPY BIRTHDAY MR. SHAKESPEARE -to party or not to party?
Σκηνοθεσία Διασκευή & Σύλληψη: Στρατής Πανούριος.
Παραστάσεις: από 28 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου 2014, Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου