20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

22.09.2015

Το Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2014. Πρόκειται για ένα θεατρικό εργαστήρι που δημιουργήθηκε με σκοπό την γνωριμία και αλληλεπίδραση των εφήβων της πόλης μας με συνομήλικους πρόσφυγες που βρέθηκαν στην Πάτρα και φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων αιτούντων άσυλο και ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων «ΣΤΕΓΗ PLUS ( ) Πάτρας».
Το Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεχίζει και φέτος τη λειτουργία του με συναντήσεις  κάθε πρώτη και τρίτη Κυριακή του μήνα ώρα 11:30-13:30, από Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015, στο χώρο του Θεατρικού Εργαστηρίου για Παιδιά & Εφήβους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (Φαβιέρου 43, Πάτρα).
Η συμμετοχή για όλα τα παιδιά είναι δωρεάν.
Πληροφορίες-εγγραφές στο τηλ. 2610 623730 (Σ.Βλαχάκη), 6976 878104 (Γ.Δούβου)
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-6:
Κυριακές 11:30- 13:30:
18/10, 1/11, 15/11, 6/12, 20/12, 10/1, 24/1, 7/2, 21/2, 6/3, 20/3, 3/4, 17/4, 8/5, 22/5.
Τι λένε για το εργαστήρι τα παιδιά που συμμετείχαν;
«Στην αρχή ντρεπόμουν πολύ. Δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι θα κάναμε, είχα αγχωθεί αλλά γρήγορα μου έφυγε το άγχος. Το εργαστήρι αυτό με βοηθάει να προσαρμόζομαι καλύτερα στην Ελλάδα και να νιώθω πιο όμορφα εδώ. Αισθάνομαι ότι με αποδέχονται και ότι με νοιάζονται».
Mohammad, 15 ετών από το Αφγανιστάν
«Είναι πολύ ωραία τα παιχνίδια που κάνουμε. Μου θύμισαν μερικά παιχνίδια που παίζαμε στην πατρίδα μου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό που στο εργαστήρι είναι παιδιά από την Ελλάδα και γνωριζόμαστε. Περισσότερο μ’ αρέσουν οι αυτοσχεδιασμοί που από το “τίποτα” δημιουργούμε ιστορίες που έχουν γέλιο. Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και να είμαστε ομάδα».
Ayman, 17 ετών από την Αίγυπτο
 «Μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και να επικοινωνούμε και χωρίς λόγια. Μέσα από τα πολλά παιχνίδια επίσης γνωριζόμαστε καλύτερα τα παιδιά του Κέντρου Φιλοξενίας».
 Sabir, 16 ετών από το Μπαγκλαντές
«Θέλω όλα αυτά τα παιχνίδια να μας οδηγήσουν σε μια παράσταση που θα παίζουν παιδιά απ’ όλες τις χώρες. Θέλω να μάθω να χορεύω και να παίζω καλά».
Ali, 12 ετών από τη Συρία
«Το διαπολιτισμικο πρόγραμμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τον πολιτισμό των ανατολικων χωρών. Ήρθαμε πιο κοντά με παιδιά άλλων χωρών και μοιραστήκαμε ιδέες και αντιλήψεις. Ήταν μια ωραία εμπειρία που αξίζει να συνεχιστεί».
Φρειδερίκη από την Ελλάδα