ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Δήλωση στήριξης και συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών.

06.5.2020

Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού που επέβαλε η Κυβέρνηση. Εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του Καρναβαλιού, ιστορικών επετείων, μουσικών παραστάσεων και θεατρικών παραγωγών του ΔΗΠΕΘΕ, ματαιώθηκαν, αφήνοντας μετέωρους εργαζόμενους και καλλιτέχνες. Παρόλα αυτά, από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συνέβαλαν με την Τέχνη τους και με όλες τους τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας.
Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών και τεχνικών στον κλάδο του θεάματος – ακροάματος, καθώς στους Οργανισμούς μας, εκτός από το μόνιμο προσωπικό, εργάζονται αρκετοί με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, όπως μουσικοί, εικαστικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συνεργαζόμαστε με δεκάδες επαγγελματίες του χώρου στα πλαίσια των εκδηλώσεών μας.
Γνωρίζουμε συνεπώς πολύ καλά, πόσους μήνες προετοιμασίας χρειάζεται μια θεατρική ή μουσική ή χορευτική παράσταση, γνωρίζουμε τις αμοιβές των καλλιτεχνών και των τεχνικών που συμμετέχουν σε αυτές, τον τρόπο που αμείβονται και ασφαλίζονται.
Εγκαίρως σε σχετική επιστολή μας από τις 09/04/2020 προς το υπουργείο Εσωτερικών, επισημάνθηκε η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την ενίσχυση του πολιτισμού και των καλλιτεχνών.
Σε ό,τι μας αφορά, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορωνοϊού, πήραμε σειρά μέτρων για την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-    Από τα χρήματα του προϋπολογισμού του Πολιτιστικού  Οργανισμού προχωρήσαμε στην πληρωμή των μουσικών και εικαστικών, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.
-    Σε όλες τις πολιτιστικές μας δομές και όπου υπάρχει ανταπόδοση, οι μαθητές απαλλάχτηκαν από τα δίδακτρα.
-    Στο «Άρμα Θέσπιδος», παρά τη διακοπή, πληρώθηκαν όλοι σύμφωνα με τη σύμβασή τους. Επίσης, οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής και οι δάσκαλοι του Θεατρικού Εργαστηρίου, πληρώνονται κανονικά.
-    Είμαστε το μοναδικό ΔΗΠΕΘΕ που συνεχίζει να αμείβει με βάση τη σύμβαση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
-    Εξοφλήσαμε όσους είχαν υπογράψει συμβόλαια για τις εκδηλώσεις του τελευταίου τριημέρου του Καρναβαλιού.
Αύριο Πέμπτη 7 Μάη, έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών και του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μαζί τα σωματεία συνθετών-στιχουργών ΑΣΜΑ-ΜΕΤΡΟΝ-ΣΩΜΣΕ.
Στηρίζουμε απόλυτα τον αγώνα τους και το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν θέσει για την ενίσχυση όλου του φάσματος των καλλιτεχνών με αιτήματα:
    Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
    Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
    Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
    Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
    Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
    Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

Βάης Πέτρος – Πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Γεροπαναγιώτη Κατερίνα – Πρόεδρος Δημοτικής Βιβλιοθήκης – Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.
Κουρή Ήρα – Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι