20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Οι Καλόπιστοι Θεατρίνοι του Μαριβώ -Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, 7 και 8 Νοεμβρίου 2020

03.11.2020

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσιάζει την παράσταση «οι Καλόπιστοι Θεατρίνοι» του Μαριβώ, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου NeTT- “Δίκτυο Θεάτρων για την αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και την ανάπτυξη του Αειφόρου Τουρισμού” (Network of Theatres for the valorization of Cultural and Natural Heritage to develop a Sustainable Tourism)  του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Ιταλία 2014-2020.
Το μονόπρακτο θεατρικό έργο του Pierre Carlet de Marivaux «Καλόπιστοι Θεατρίνοι», το τελευταίο του σημαντικού Γάλλου συγγραφέα του 18ου αιώνα,  συμπυκνώνει τις ιδέες του για τη σχέση θεάτρου και ζωής .
Στο σπίτι μιας αστής κυρίας που δεν αγαπά το θέατρο, δύο ζευγάρια υπηρετών ετοιμάζουν μιαν ερασιτεχνική παράσταση, με υλικό την ίδια τη ζωή τους. Η «γενική πρόβα» τους, γίνεται αφορμή να ξεκινήσει μια άλλη παράσταση, εκείνη της ζωής, με ήρωες τους ίδιους καθώς αλλά και τους κυρίους του σπιτιού.
 Με αυτή τη μικρή «κωμωδία μέσα σε μια μικρή κωμωδία», που ο ίδιος ο Μαριβώ δεν πρόλαβε να δει ποτέ επί σκηνής, η σοβαροφάνεια χτυπιέται ανελέητα, γίνεται η ίδια το υλικό κωμωδίας. 
Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία: Νίκος Γιαλελής.
Σκηνικά-κοστούμια: Kenny Mc Lellan
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος 
Φωτογραφίες προβών: Κ. Σίμου
Παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης:
Δημήτρης Χρήστου, Γιώργος Κομνηνόγλου, Βασίλεια Καμμένου
Ανδρέας Κάτσενος, Ιωάννα Αγγελοπούλου, Αντωνία Φρούντζου, Κατερίνα Μπελόβα
Θεοδώρα Κόρδα, Ελίνα Σταμοπούλου, Νίκος Βεκράκος

Πληροφορίες:
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων-Τηλ.:2610273613
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, στις 21:00
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020, στις 20:00

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και για την προστασία του κοινού επιβάλλεται η ηλεκτρονική κράτηση θέσης στο http://www.ticketservices.gr (δωρεάν είσοδος)
Οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας.