ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά & Εφήβους

Στο νέο χώρο του θεάτρου: Φαβιέρου 43, Πάτρα.

22.9.2014

Την 1η Οκτωβρίου 2014 το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους ανοίγει αυλαία και υποδέχεται τους φίλους του!
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μίμηση, τη παντομίμα, το εκπαιδευτικό δράμα, τις ασκήσεις (ρυθμού, εμπιστοσύνης, παρατηρητικότητας, μνήμης, αισθήσεων, φαντασίας, επικοινωνίας, συνεργασίας), τη σωματική έκφραση, την εξάσκηση φωνής- λόγου, τις μουσικοκινητικές ασκήσεις, τα παιχνίδια ρόλων, τους αυτοσχεδιασμούς, και τις δραματοποιήσεις το παιδί έρχεται σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, αλλά και το περιβάλλον του.
Εκφράζεται και διοχετεύει δημιουργικά την ενέργεια του, ενώ παράλληλα ενδυναμώνεται η αίσθηση της ομαδικότητας και ενισχύεται η σκέψη του, τα συναισθήματά του και κυρίως η φαντασία του! Το παιδί καταφέρνει να εξωτερικεύει τις προσωπικές του εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα σε ποικίλες εκφραστικές μορφές, αλλά και να εκφράζει ελεύθερα και αβίαστα τον ψυχικό του κόσμο και την προσωπική του άποψη.
Γενικός στόχος της διδασκαλίας είναι οι συμμετέχοντες- μαθητές να επιτύχουν τα εξής:
Να αγαπήσουν τη θεατρική τέχνη μέσω της συμμετοχής. Να αποκτήσουν την εμπειρία της ομαδικής εργασίας και να νιώσουν τη χαρά του παιχνιδιού, της επικοινωνίας, τηυνεργασίας και της ομαδικής δημιουργίας με άτομα της ίδιας ηλικίας. Να κατακτήσουν τον έλεγχο του σώματός τους, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους. Να παρατηρούν, να βλέπουν, ν' ακούν και ν' απαντούν, να κατανοούν και να γίνονται κατανοητά μέσα από λεκτικούς και μη λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας.
Να αποκτήσουν ικανότητα έκφρασης, ενεργοποίηση της φαντασίας και αυτοπεποίθηση μέσω της δημιουργίας. Να βιώσουν την ¨ενσυναίσθηση¨ - δηλαδή, την ικανότητα του ατόμου να μπαίνει στη θέση κάποιου άλλου ανθρώπου, να κρίνει και να εμπλέκεται συναισθηματικά μαζί του- , κύρια λειτουργία του ρόλου, ως έναν τρόπο να αποκτήσουν αυτογνωσία .
Να αποκτήσουν ευρύτερη καλλιτεχνική παιδεία.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΑΣ :
• Θα παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και θα έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, χορογράφους κλ.)
• Με επισκέψεις στο θέατρό μας, θα γνωρίσουν τη λειτουργία του θεάτρου ως ένα σύστημα συντελεστών όπου ο καθένας είναι επιφορτισμένος με ένα συγκεκριμένο ρόλο.
• Θα συμμετέχουν σε θεατρικά εργαστήρια γονέων- παιδιών!
• Θα έρθουν σε επαφή και με παραστατικές τέχνες που συνδέονται  με το θέατρο:
Τη Μουσική Αγωγή και τη Δημιουργική Κίνηση.
Μία φορά τον μήνα στο πλαίσιο των κανονικών τους μαθημάτων τα παιδιά θα συμμετέχουν σε εργαστήρια μουσικής ή κίνησης, τα οποία θα λειτουργούν σε σχέση με το πρόγραμμα των μαθημάτων θεάτρου.
• Μάθημα μουσικής αγωγής με τη Βάγια Ζεππάτου:
• Θα γνωρίσουν τα μουσικά όργανα (οργανογνωσία), καθώς και διάφορα είδη μουσικής (μορφολογία). Θα παίξουν και θα συνοδέψουν αγαπημένα τους τραγούδια ώστε να μπουν στο ρόλο του μουσικού, να αυτοσχεδιάσουν και να συγχρονιστούν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να φτιάξουν την δική τους ορχήστρα.
• Το μάθημα της μουσικής θα περιλαμβάνει παραμύθια, ιστορίες και θεατρικά έργα σαν υλικό για μουσικές δραστηριότητες. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους τραγούδια με δικούς τους στίχους πάνω σε μελωδίες. Θα αυτοσχεδιάσουν και θα συνοδέψουν με κρουστά μουσικά όργανα. Θα ζωγραφίσουν και θα χορέψουν.
• Τα παιδιά θα παίξουν πολλά παιχνίδια με ήχους της φύσης και της καθημερινότητας. Θα μάθουν να αναγνωρίζουν ήχους και να τους μιμούνται είτε με τη φωνή τους είτε με μουσικά κρουστά όργανα.
• Θα ασχοληθούν με τονικά μουσικά όργανα, αρμόνιο, boomwhackers, μεταλλόφωνα και φλογέρες και θα μάθουν να παίζουν απλές μελωδικές φράσεις. Τα παιδιά θα μάθουν να τραγουδάνε, να αναγνωρίζουν τις νότες και να χρησι μοποιούν σωστά την φωνή τους.
• Μάθημα δημιουργικής κίνησης με τη Μαρίνα Αγγελάτου:
Η δημιουργική κίνηση είναι ένα μάθημα κίνησης και αυτοσχεδιασμού, βασισμένο στην ενεργή και δημιουργική συμμετοχή των παιδιών. Με σημείο αναφοράς το ανθρώπινο σώμα που αποτελεί βασικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, τα παιδιά θα εκφραστούν, θα εξερευνήσουν και θα δημιουργήσουν. Στόχος του μαθήματος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν συνείδηση του σώματός τους, μυϊκή ενδυνάμωση, εξάσκηση και εξέλιξη των κινητικών δεξιοτήτων τους και της παρατηρητικότητας τους.

• Μάθημα κινηματογράφου με τον Παναγιώτη Φαφούτη:
• Τα παιδιά 8- 12 ετών αλλά και οι έφηβοι, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με εμψυχωτή τον γνωστό σκηνοθέτη κινηματογράφου Παναγιώτη Φαφούτη, θα φτιάξουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους κατά τη διάρκεια της χρονιάς και θα την παρουσιάσουν τον Μάιο στο κοινό! Θα εκπαιδευτούν στη λήψη, σκηνοθεσία και μοντάζ. Γι’ αυτό τον σκοπό θα λειτουργήσουν 2 επιπλέον αυτόνομα τμήματα.
• Δωρεάν Σεμινάρια υποκριτικής- σκηνοθεσίας- ορθοφωνίας σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας