A Manual on Work and Happiness

Το ιστορικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο  Πάτρας συνεχίζει την πολιτιστική του πολιτική με στόχο τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία, μέσα από μια πλούσια εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. 

Διοργανώνει πολλά και ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες και πραγματοποιεί παραστάσεις που προκαλούν συζητήσεις , ενεργοποιούν συνειδήσεις και εμπνέονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. 

H Δραματική Σχολή προσφέρει υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση στους νέους συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με το θέατρο.Το εργαστήρι για παιδιά και εφήβους διαμορφώνει από νωρίς θεατρική κουλτούρα στα παιδιά προετοιμάζοντας τους αυριανούς θεατές.
Επίσης, μέσω δωρεάν σεμιναρίων  για πολίτες, εξοπλίζει τους θεατές του με γνώσεις για το θέατρο, ώστε να απολαμβάνουν με ουσιαστικότερο τρόπο τις παραστάσεις του. 

Οι καλλιτεχνικές παραγωγές του θεάτρου οφείλουν να αφορούν όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα του θεάτρου. 
To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας συνεργάζεται  με το Ελληνικό Φεστιβάλ, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με Φεστιβάλ του εξωτερικού , συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και προετοιμάζει συνεργασίες με άλλα θέατρα της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον. 

Στην καταστροφολογία και τον πεσιμισμό απαντάμε με ποίηση, φαντασία και πίστη, με επέμβαση και αφύπνιση.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας ιδρύθηκε με προγραμματική σύμβαση ΥΠ.ΠΟ και Δήμου Πατρέων το 1989. Είχε προηγηθεί από το 1988 μια προπαρασκευαστική περίοδος που το θέατρο λειτούργησε με τη νομική μορφή κοινοπραξίας ανάμεσα στη μη-κερδοσκοπική «Εταιρία για τη Δημιουργία Θεάτρου στην Πάτρα» και του Δήμου της Πάτρας.


Οι θεμελιώδεις σκοποί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι :
Η ανάπτυξη και διάδοση της θεατρικής τέχνης με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων
Η ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο της θεατρικής εκπαίδευσης
Οι πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπαραγωγές με άλλους ελληνικούς και 
ευρωπαϊκούς οργανισμούς 
Οι αναθέσεις νέων θεατρικών έργων
Οι μεταφράσεις αρχαίου δράματος ή ξένου έργου
Η πραγματοποίηση παραστάσεων για παιδιά και νέους

Κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας είναι το δημοτικό θέατρο «Απόλλων» που κτίστηκε το 1871 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ernst Ziller. Παράλληλα, για την εκτέλεση εναλλασσόμενου ρεπερτορίου, έχει χρησιμοποιήσει και άλλες θεατρικές σκηνές, όπως το θέατρο Επίκεντρο, το οποίο ο ίδιος ο οργανισμός δημιούργησε και λειτούργησε μέχρι το 2006, το θέατρο Αγορά, το Εργοστάσιο Τέχνης και το θέατρο Λιθογραφείον .
Εκτός από τις αμιγώς θεατρικές παραγωγές, το θέατρο έχει έναν συνεχή και αδιάλειπτο διάλογο με το κοινό της πόλης , κάνοντας επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις. 
Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα φεστιβάλ (Επιδαύρου, Αθηνών κ.ά) και με δημιουργούς που διαπρέπουν στην Ελλάδα και διεθνώς , χωρίς να αγνοηθεί το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό. 
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο και από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και επτά Συμβούλους, που διορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Καλλιτεχνικοί διευθυντές του Θεάτρου έχουν διατελέσει η Μάγια Λυμπεροπούλου, ο Βίκτωρας Αρδίττης, ο Νίκος Αρμάος, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Θέμης Μουμουλίδης, η Λυδία Κονιόρδου , ο Γιάννης Βόγλης και ο Θοδωρής Αμπαζής. Από τον Ιούνιο του 2015 καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας είναι ο Κώστας Καζάκος.