ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Λένα Φιλίπποβα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία.

Σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεατρικής Τέχνης του Κιέβου. Αποφοίτησε με άριστα και πήρε τον τίτλο “Master of fine Arts”.

Ως ηθοποιός και σκηνοθέτης ξεκίνησε να δουλεύει στην ΕΣΣΔ. Ερχόμενη στην Ελλάδα έμαθε την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.  Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου.

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 30 παραστάσεις. Συνεργάστηκε με τον Γεωργιανό σκηνοθέτη Ρόμπερτ Στούρουα και τον χορογράφο Γ.Αλεκσίτζε. Έχει συν-γράψει σενάριο για την ταινία «Στο Καστελλόριζο». (Σκηνοθέτης Α. Παπαδόπουλος. Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φερράν, Γαλία. Στην Ελλάδα πήρε Κρατικό Βραβείο ΥΠΠΟ).

Παρακολούθησε 5 κύκλους σεμιναρίων με τον Ρώσο σκηνοθέτη Α. Βασίλιεβ.

Έχει διδάξει υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθώς επίσης  αυτοσχεδιασμό, ανάλυση κειμένου στις Δραματικές Σχολές («Αρχή», «Σύγχρονο θέατρο», «Μοντέρνοι Καιροί», «Δήλος» κ.α.).

Έχει πραγματοποιήσει πολλά σεμινάρια χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαική Ένωση καθώς επίσης ένα κύκλο σεμιναρίων «Σύστημα Κ. Σ. Στανισλάβσκι» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Το 2002 ίδρυσε την θεατρική ομάδα «ΗΘΩ». ( 7 παραστάσεις – «Κρότκαγια» του Φ. Ντοστογιέφσκι, «Πρόβα Στρίντμπεργκ» βασισμένη στα έργα του Α.Στρίντμπεργκ και Π.Ενκβίστ, «Εξίσωση Ι. Συνηθισμένοι Άνθρωποι» βασισμένη σ’ένα κεφάλαιο από τον Ηλίθιο του Φ.Ντοστογιέφσκι, «Σουζάννα» του Γ.Φόσσε, «Μαριονέτες» του Χ.Κλάιστ, «Ίων» του Πλάτωνα, «Ο Εραστής» του Χ.Πίντερ).