ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Συνεντευξη Τύπου

Φθινοπωρινές θεατρικές δράσεις στο θέατρο Απόλλων

11.9.2012

Συνέντευξη Τύπου: Πάτρα 11 Σεπτεμβρίου 2012
Φθινοπωρινές θεατρικές δράσεις στο θέατρο Απόλλων

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Αμπαζή , ξεκινά δυναμικά τη θεατρική του φθινοπωρινή διαδρομή με το έργο του Αλ..Παπαδιαμάντη Έμποροι των Εθνών στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2012.

Ακολουθεί στις 8 Οκτωβρίου η Φάρμα των ζώων στην παιδική σκηνή και οι Όρνιθες του Αριστοφάνη για τους εφήβους

Η Τίτη και ο Χοντρούλης, μουσικό παραμύθι του Ανδρέα Αδαμόπουλου, στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής του θεάτρου, ολοκληρώνει τις παραστάσεις στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2012.

H παράσταση εν-εκ-ταφη 1943- Θεατρικός μονόλογος-ντοκιμαντέρ για την τραγωδία των Καλαβρύτων σε σκηνοθεσία Χρήστου Σολωμού με τη Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, κλείνει στις 27 και 28 Οκτωβρίου τον κύκλο των παραστάσεων των πατρινών δημιουργών.

Στις 10 Οκτωβρίου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας συμμετέχει στο Πειραματικό Πρόγραμμa Teen-Spirit σε συνεργασία με το ΥΠ.νΈΑς γΕΝΙΆς ΚΑΙ ΤΟ Φεστιβάλ Αθηνών,

Το θέατρο για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Δ. Ελλάδας υλοποιεί το πρόγραμμα LA BOTTEGA με τη παράσταση Πάτρα-Μπάρι σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά Ξεκινώντας από τη σκέψη ότι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πόλης των Πατρών, είναι το Λιμάνι της πόλης και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα του ως πύλη – από και προς την υπόλοιπη Ευρώπη, θα θέλαμε να προτείνουμε ως δραματουργικό υλικό με απώτερο σκοπό τη δημιουργία θεατρικής παράστασης. το αποτέλεσμα μιας ερευνητικής διαδικασίας που θα έχει ως στόχο τη συλλογή συνεντεύξεων – ντοκουμέντων πάνω στις εμπειρίες ανθρώπων που λόγω συγκεκριμένης επαγγελματικής ιδιότητας -- οδηγοί σε φορτηγά οχήματα διασχίζουν συχνά την Ευρώπη.

Έχουν επιλεγεί επίσης και άλλες ενδιαφέρουσες παραστάσεις στο πλαίσιο των θεατρικών μετακλήσεων, που θα παρουσιασθούν στη διάρκεια του Φθινοπώρου ενώ θα ξεκινήσουν τα σεμινάρια για τους επαγγελματίες ηθοποιούς, τους ερασιτέχνες , τους πολίτες της Πάτρας και το θεατρικό παιχνίδι για τα παιδιά που αγαπούν το θέατρο.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας κι αυτή τη χρονιά με παράλληλες δράσεις και σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου Πατρέων θα συμμετάσχει ενεργά σε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οι έμποροι των εθνών του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη 15 και 16 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας. Ένα φιλόδοξο σκηνοθετικό ανέβασμα του κλασικού έργου του Παπαδιαμάντη, με όρους σύγχρονου μουσικού θεάτρου, μια ξεχωριστή παράσταση συνόλου.

Ο αφηγηματικός λόγος, η μουσική και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αναμετρώνται με το αξεπέραστο κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Οι έμποροι των εθνών, σε ένα τολμηρό σκηνοθετικό ανέβασμα, για δύο παραστάσεις στις 15 (Σάββατο 21:30)και 16 Σεπτεμβρίου ( Κυριακή 20:00 )στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Οι έμποροι των εθνών (1882) ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα. Μετά από δέκα χρόνια πειραματισμού σε επίπεδο υποκριτικής, η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ ξαναζωντανεύει το λόγο του Παπαδιαμάντη, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη μουσικότητα όλων των στοιχείων της θεατρικής τέχνης χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα της υποκριτικής.

Τον ιστορικό καμβά του έργου συνθέτουν η ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, ενώ κύριο θέμα του αποτελεί το ερωτικό πάθος στην πιο ακραία του μορφή. Η Αυγούστα εγκαταλείπει τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα και ακολουθεί τον Βενετό Μάρκο Σανούτο, ορμώμενη από μια ακατανίκητη ερωτική επιθυμία που την οδηγεί στο θάνατο. Όπως εύστοχα παρατηρεί ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, στην εισαγωγή της έκδοσης του βιβλίου από την Εστία (2002): «Υπάρχουν, χωρίς αμφιβολία, πολλές πόρτες και παραπόρτια για να εισέλθει κανείς στους Εμπόρους των Εθνών και στο νόημά τους… Το ερωτικό πάθος της Αυγούστας είναι, νομίζουμε, η κύρια είσοδος». Ο Παπαδιαμάντης, πλάθοντας το χαρακτήρα της Αυγούστας, δημιουργεί μια ηρωίδα μη συνηθισμένη, υπερβατική για τις κοινωνικές νόρμες της εποχής. Στο μυθιστόρημά του αυτό αμφιβάλλει επίσης για τη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία στον πιστό της, θέση που εντυπωσιάζει εάν αναλογιστεί κανείς τη σχέση του συγγραφέα με τη θρησκεία και τον κλήρο. Όπως επισημαίνουν αρκετοί μελετητές, ο Παπαδιαμάντης με αυτό του το μυθιστόρημα αποστασιοποιείται από το θρησκευτικό πλαίσιο και δημιουργεί έναν καίριο ανθρώπινο χαρακτήρα για την παράδοση της «φιλογυναικείας» λογοτεχνίας.

Η παράσταση εκτυλίσσεται σύμφωνα με τους όρους του σύγχρονου μουσικού θεάτρου, ενώ οι μουσικοί που συμμετέχουν παίζουν ζωντανά επί σκηνής. Τα νέα τεχνολογικά μέσα βοηθούν τους ηθοποιούς και τους μουσικούς να υπηρετήσουν την αφήγηση της ιστορίας αλλά και να διευρύνουν τα όρια του θεάτρου. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει το εγχείρημα «λεπτομερή και σύνθετη παρτιτούρα», και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο λόγος, στην παράστασή μας, γέννησε τη μουσική, την κίνηση, το φως, το βίντεο. Από εκεί ξεκινούν όλα και εκεί τελειώνουν. Ο χορικός λόγος εναλλάσσεται με τον προσωπικό και η ομοφωνία με την αντίστιξη υπηρετώντας την αρχιτεκτονική του κειμένου. Το βίντεο και το φως αναδεικνύουν το χωροχρόνο του έργου, ενώ η κίνηση δεν περιγράφει τις καταστάσεις αλλά προσθέτει οπτικούς ήχους στη συνολική ενορχήστρωση».

Τιμές εισιτηρίων : 15€ - 10€ (φοιτητικό –μαθητικό –εκπαιδευτικών και ομαδικό άνω των 10 ατόμων)

Συντελεστές:

Κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού

Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Βίντεο: Στάθης Αθανασίου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μαϊστράλη

Ερμηνεύουν: οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Καλλιβρετάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Παρασύρη, Δανάη Σαριδάκη και οι μουσικοί Ιάκωβος Παυλόπουλος, Σοφία Ευκλείδου

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

8 Οκτωβρίου 2012 για τα σχολεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, από το Νοέμβριο κάθε Κυριακή για το κοινό.

Στη Φάρμα των Ζώων συμπαραγωγή με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Ρούμελης και Καβάλας- Διασκευή και σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη.

Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα του George Orwell «Η Φάρμα των Ζώων», που δικαίως θεωρείται ένα από τα λογοτεχνικά έργα που έχουν επηρεάσει περισσότερο και με τρόπο καταλυτικό, τη σκέψη του δυτικού πολιτισμού του 20ου αιώνα πάνω στα πεπραγμένα των πολιτικών ανακατατάξεων που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο.

Λίγα λόγια για το έργο :

Η αδιαφορία του ανθρώπου – αφέντη, εξωθεί τα ζώα της φάρμας να επαναστατήσουν και να κερδίσουν την ελευθερία τους.Έχοντας απαλλαγεί πια από τον άνθρωπο, τα ζώα της φάρμας ελπίζουν να ζήσουν ελεύθερη ζωή, γεμάτη αφθονία. Το όνειρο τους γίνεται πραγματικότητα, μα δυστυχώς δεν διαρκεί πολύ. Κι αυτό γιατί κάποια γουρούνια δεν αργούν να διαφθαρούν από την εξουσία και με αρχηγό τους τον κάπρο Ναπολέοντα δημιουργούν μια νέα τυραννία που παίρνει τη θέση της παλιάς. Τα δύστυχα ζώα βρίσκονται πάλι υποδουλωμένα. Το καθεστώς του Ναπολέοντα που επισφραγίζει η φράση : «Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα» μπορεί να ανατραπεί από τα υπόλοιπα ζώα;Θα καταφέρουν να ξαναζήσουν πραγματικά ελεύθερα;

Συντελεστές:

Διασκευή – Σκηνοθεσία : Ελεάνα Τσίχλη

Σκηνικά-Κοστούμια : Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Επιμέλεια Κίνησης : Ειρήνη Κυρμιζάκη

Φωτισμοί : Στράτος Κουτράκης

Σύνθεση τραγουδιών – Μουσική : Θοδωρής Αμπαζής, Σταύρος Γιαννουλάδης

Βοηθός Σκηνοθέτη : Κατερίνα Λάττα

Βοηθός Φωτιστή : Κατερίνα Συμεωνίδου

Παίζουν : Δημήτρης Παπαδάτο, Γιάννης Δενδρινός, Αναστασία Γιαννάκη, Βιβή Πέτση

Αφήγηση : Μαρία Παρασύρη, Νέστορας Κοψιδάς

ΟΡΝΙΘΕΣ

Εφηβικό Θέατρο εντός των τειχών! Αριστοφάνη – Όρνιθες-Μια rock παράσταση για εφήβους

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας προτείνει για την περίοδο Οκτωβρίου 2012 μια πρωτότυπη δράση, που αφορά στην παρουσίαση δωρεάν παραστάσεων σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για την παράσταση, Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε μια σύγχρονη εκδοχή που θα περιοδεύει σε όλη την περιφέρεια και περισσότερο σε απομακρυσμένες περιοχές, προσφέροντας στους κατοίκους δωρεάν θεατρική παιδεία

Η παράσταση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να παίζεται σε οποιονδήποτε χώρο, σε φυσικό φωτισμό, με ζωντανή μουσική και με μια σκηνογραφία που δημιουργείται από τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια της παράστασης. Στην παράσταση παίζουν τέσσερις ηθοποιοί, ενώ ακολουθεί θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, αμέσως μετά την παράσταση. Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη είναι ένα κείμενο οικείο και ελληνικό που διδάσκονται, θα διδαχθούν ή έχουν διδαχθεί οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η θεματική του έργου εμπλουτίζει τη φαντασία και διευρύνει τους σύγχρονους πολιτικούς και περιβαλλοντολογικούς προβληματισμούς: πώς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία γύρω μας, πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, πώς η ουτοπία μιας καλύτερης Πολιτείας μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Είναι μια σκηνική πράξη που μπορεί να διευρύνει την πολιτική σκέψη: ο Αριστοφάνης προτείνοντας μια ουτοπία, τη Νεφελοκοκκυγία, μας φέρνει αντιμέτωπους στο "εδώ και τώρα" της σκηνής, για να φανταστούμε μια καλύτερη κοινωνία και να σκεφτούμε από κοινού πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε την παρούσα. Στόχος μας είναι οι Όρνιθες να “μεταφέρουν” τα πολιτικά, ηθικά, μεταφυσικά, περιβαλλοντολογικά θέματα του έργου του Αριστοφάνη στα μέτρα της σημερινής πραγματικότητας με το συνδυασμό τριών βασικών αιτημάτων του σύγχρονου σχολείου: την αισθητική απόλαυση, την ψυχαγωγία και την διαθεματική βιωματική παιδαγωγική.

Σκηνοθεσία- Διασκευή: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη

Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική Σύνθεση: Σπύρος Πανταζής/

Διδασκαλία κρουστών: Λαμπρίνα Αρβανιτίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη/Φωτογραφίες: Αριστέα Σταφυλαράκη

Σχεδιασμός φώτων στο θέατρο: Σπύρος Πίτσος

Θεατροπαιδαγωγικό Υλικό: Ηρώ Ποταμούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη,

Ζωή Λυμπεροπούλου

Παίζουν: Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Γιώργος Ματαράγκας, Πάνος Τοψίδης