ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Κίνδυνος για τη Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας |Καταγγελία του ΔΣ

02.10.2023

Η κυβέρνηση, για να εκτονώσει τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, στις αρχές του 2023, όρισε με υπουργική απόφαση ότι οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται στο δημόσιο και τους ΟΤΑ αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο και εξαιρούνται μόνο τα Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Βορείου Ελλάδας, η Λυρική αλλά δεν εξαιρούνται τα ΔΗΠΕΘΕ. Διακήρυξε ότι έτσι ευνοεί τους καλλιτέχνες όμως αυτή η απόφαση ήταν μια εξαπάτηση που στην πράξη είναι η πάγια αντεργατική κατεύθυνση της κυβέρνησης να περικόπτει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η απόφαση αυτή σημαίνει μείωση των αμοιβών των καλλιτεχνών, σε σχέση με τις αμοιβές που προβλέπει η ΣΣΕ, που υπογράφουμε με το ΣΕΗ, αδυναμία να καλέσουμε στις παραστάσεις μας καλλιτέχνες από άλλες πόλεις, μεγάλη μείωση του ωρομισθίου των δασκάλων της Δραματικής μας Σχολής και του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας δεν θα μπορούν να έρθουν, γιατί είναι από την Αθήνα και απαιτούνται μεταφορικά και διαμονή. Η Σχολή θα κλείσει και θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση. Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι το μόνο που λειτουργεί Δραματική Σχολή και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Παρά τις επείγουσες επιστολές μας σε αρμόδιους του Υπουργείου και την ίδια την Υπουργό και τις επανειλημμένες τηλεφωνικές προσπάθειες να μιλήσουμε μαζί τους δεν απαντούν και δεν εμφανίζονται στα τηλέφωνα.

Θεωρούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο υπεύθυνους για την αδυναμία να ανοίξουν η Δραματική μας Σχολή και το Θεατρικό Εργαστήρι, καθώς η έναρξη των μαθημάτων ξεκινά από 2/10/2023.

Το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στη συνεδρίασή του της 29-9-2023, καταγγέλλει την υπουργική αυτή απόφαση και τη στάση του Υπουργείου Πολιτισμού και ομόφωνα καλεί για άμεση απόφαση που να εξαιρεί τα ΔΗΠΕΘΕ από την αμοιβή των καλλιτεχνών με το ενιαίο μισθολόγιο, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία της Δραματικής μας Σχολής και του Θεατρικού Εργαστηρίου. Την απόφαση αυτή στηρίζουν και οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής και μαζί θα διεκδικήσουμε μαχητικά το δίκαιο αίτημά μας.