ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ανακοίνωση Διδασκόντων Ανώτερης Ιδιωτικής Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

03.10.2023

Μας ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ότι, κατόπιν της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε μετά τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών τον περασμένο χειμώνα - σύμφωνα με την οποία οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο - μειώνεται δραματικά η ωρομίσθια αποζημίωση του διδακτικού μας έργου.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά μετά την οικειοθελή παραίτηση μας προς υποστήριξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των σπουδαστών μας και ευρύτερα του καλλιτεχνικού κόσμου, απωλέσαμε δύο μήνες πληρωμών. Βασικό μας κριτήριο για τη στάση μας αυτή στάθηκε η πίστη μας ότι οι διατάξεις του Π.Δ 85/22 (και οι συνεπακόλουθες «πυροσβεστικού τύπου» Υπουργικές Αποφάσεις») υποβιβάζουν τους καλλιτέχνες, το έργο τους και την ποιότητα του πολιτισμού γενικότερα. Και δυστυχώς πικρά δικαιωνόμαστε, καθώς παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θίγεται κανένα οικονομικό δικαίωμα τώρα μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει απλά μείωση αλλά οικονομική ισοπέδωση.

Στη βάση αυτών, στοιχειώδεις όροι επαγγελματικής αξιοπρέπειας και αυτονόητοι όροι οικονομικής επιβίωσης, καθιστούν αποτρεπτική τη συμμετοχή των Καθηγητών/τριών στο εκπαιδευτικό έργο της Σχολής, είτε κατοικούν στην Πάτρα είτε στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, η λειτουργία και η ύπαρξη της Δραματικής Σχολής καθίσταται επισφαλής, με άμεσες και επώδυνες επιπτώσεις αφενός για τους/τις σπουδαστές/τριες μας, αφετέρου για την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Με δεδομένο ότι από την σχετική Υπουργική Απόφαση για ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο εξαιρούνται το Εθνικό θέατρο το ΚΘΒΕ, και η Λυρική Σκηνή, διεκδικούμε την υπαγωγή της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας στη σχετική ρύθμιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη απ’ όλους τους θεσμικούς φορείς, ότι η Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ συνιστά, εδώ και μία δεκαετία, πυρηνική και διακριτή κοιτίδα πολιτισμού. Καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και σύγχρονες θεωρήσεις της παραστασιακής επιτέλεσης μέσα από εγχώριες και διεθνείς θεατρικές πρακτικές, καθιστούν τη Σχολή υποδειγματική, με εξαιρετικά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ποιότητα του Θεάτρου πανελληνίως, αφού σπουδαστές μας υπηρετούν ήδη επαξίως την υποκριτική τέχνη σε όλα τα θέατρα που στελεχώνουν.

Ας γίνει στόχος όλων η ομαλή και η εύρυθμη λειτουργία μιας υποδειγματικής Σχολής. Έχουμε Ευθύνη! Έχουμε Χρέος! Εμείς από την πλευρά μας, θα σταθούμε ξανά αλληλέγγυοι με τους/τις σπουδαστές και σπουδάστριες μας, διεκδικώντας δυναμικά αυτονόητους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας της Σχολής που υπηρετούμε και αγαπάμε.