ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Υπογραφή Νέας Σύμβασης μεταξύ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας και ΣΕΗ για τα δικαιώματα των ηθοποιών

07.1.2024

ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΣΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

 

Ύστερα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του ΣΕΗ και με βάση την απόφαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, υπεγράφη, τις τελευταίες μέρες του 2023,  στην Αθήνα και στα γραφεία του ΣΕΗ, από τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Πέτρο Βάη και τον Πρόεδρο του ΣΕΗ κ. Σπύρο Μπιμπίλα η νέα ΣΣΕ, διετούς διάρκειας, που κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα των ηθοποιών που συνεργάζονται με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Η νέα ΣΣΕ, σε συνέχεια της προηγούμενης του 2018, διατηρεί τις βασικές αρχές των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ηθοποιών για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες και διατάξεις. Ο κλάδος των ηθοποιών δέχεται συνθήκες ανεργίας και εκμετάλλευσης στην ελεύθερη αγορά εργασίας: οι πρόβες δεν πληρώνονται, οι αμοιβές γίνονται με την παράσταση ή με πολύ χαμηλό μισθό και οι εργασιακές συνθήκες είναι σκληρές.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι το μόνο ΔΗΠΕΘΕ που υπογράφει και εφαρμόζει κατά γράμμα τη ΣΣΕ, πρωτοστάτησε στο αίτημα των ηθοποιών, από τα προηγούμενα χρόνια, για γενική εφαρμογή των ΣΣΕ που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των ηθοποιών για αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Υλοποιεί την πολιτική κατεύθυνση του Δήμου μας για «δουλειά για όλους και δουλειά με δικαιώματα». Η νέα ΣΣΕ έρχεται ως συνέχεια του νικηφόρου αγώνα που έδωσε το ΔΗΠΕΘΕ τους προηγούμενους μήνες για τροποποίηση της ΚΥΑ του Φλεβάρη που μείωνε δραστικά το ωρομίσθιο των καθηγητών της Δραματικής Σχολής, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έναρξη των μαθημάτων.

Με τη νέα ΣΣΕ προβλέπονται τουλάχιστον 40 αμειβόμενες πρόβες για κάθε παράσταση, μισθοί και επιδόματα σύμφωνα με τις εργασιακές διατάξεις και την εργασιακή και οικογενειακή κατάσταση του ηθοποιού, ωράρια εργασίας, ρεπό και ανώτατος εβδομαδιαίος αριθμός παραστάσεων, εκτός έδρας και συνθήκες εργασίας, μετακίνησης και διαμονής. Ταυτόχρονα προβλέπονται και οι υποχρεώσεις του ηθοποιού για να διασφαλίζεται η ποιότητα του καλλιτεχνικού έργου και να επιβεβαιώνεται ο επαγγελματισμός του ηθοποιού.

Η νέα ΣΣΕ θα κατατεθεί στην επιθεώρηση εργασίας και ισχύει από την ημέρα της υπογραφής της.