Γιατί, Αντιγόνη;
Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου
24.5.2024
Τι θα συνέβαινε εάν η Αντιγόνη είχε αντισταθεί
αλλά και είχε επιβιώσει
παρόλο που παραβίασε τον νόμο;
Judith Butler
Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, Πολυχώρος Παλαιών Σφαγείων
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, δια του Υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων και με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, στο πλαίσιο του Μνημόνιου Συνεργασίας ανάμεσα στη Δ.Δ.Ε. Αχαΐας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, διοργάνωσαν για 3η συνεχή χρονιά Τοπικό Θεματικό Δίκτυο με τίτλο: «Το Θέατρο στην Εκπαιδευτική διαδικασία».
Βασικός σκοπός του Δικτύου ήταν η επιμόρφωση και στήριξη των εκπαιδευτικών με εργαστήρια σχετικά με θεατρικές τεχνικές, εργαλεία και μεθοδολογίες που αφορούν στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση, τις οποίες εφάρμοσαν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω υλοποίησης πολιτιστικών προγραμμάτων για την παραγωγή πρωτογενών θεατρικών δρώμενων με τους μαθητές/τριές τους.
Ως αφορμή/αφετηρία του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος επελέγη η Αντιγόνη του Σοφοκλή. Το εμβληματικό έργο του Σοφοκλή, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημοκρατική σκέψη, είναι ίσως το πιο σχολιασμένο έργο στην ιστορία της πολιτικής θεωρίας, ενώ οι ερμηνείες που έχουν δοθεί στο έργο είναι πάμπολλες και αντικρουόμενες.
Συμμετείχαν τα σχολεία:
2ο Γυμνάσιο Πάτρας - 10ο Γυμνάσιο Πάτρας - Γυμνάσιο Διακοπτού - Γυμνάσιο Μαζαρακίου - Γυμνάσιο Οβρυάς - Γυμνάσιο Ριόλου - 1ο ΓΕΛ Πάτρας - 3ο ΓΕΛ Πάτρας - 7ο ΓΕΛ Πάτρας - 2ο ΓΕΛ Αιγίου - Εν.Ε.Ε.Γυ-Λ Πάτρας σε συνεργασία με το 15ο και το 19ο Γυμνάσιο Πάτρας
Σχεδιασμός- Οργάνωση Δικτύου:
Συγκλητική Βλαχάκη: Θεατρολόγος MA, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας,
Γιούλη Δούβου: Θεατρολόγος ΜΑ, Υπεύθυνη του Θεατρικού Εργαστηρίου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας,
Γιάννης Βλάχος: Υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων Δ.Δ.Ε. Αχαΐας
Υποστήριξη: Δομή Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δήμου Πατρέων & ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας