20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

200 / ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ - ΣΥΝΘΕΣΗ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΧΑΛΗΣ

23.03.2021

200 / ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΣΥΛΛΗΨΗ - ΣΥΝΘΕΣΗ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΧΑΛΗΣ
  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο  Πολιτιστικός    Οργανισμός Απόλλωνος Ναός παρουσιάζουν το ορατόριο 200 / ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σε σύνθεση και εκτέλεση Αλέξανδρου Χάχαλη.
 Η θυελλώδης ιστορία της Ελλάδας των δύο τελευταίων αιώνων είναι το σκηνικό τού έργου για  τον Μεγάλο Ξεσηκωμό των Ελλήνων! 
Ο διαχρονικός αγώνας του ανθρώπου υπέρ των στοιχειωδών και βασικών δικαιωμάτων του, μέχρι να θεωρηθούν κεκτημένα, είναι το κεντρικό θέμα.  Οι χαρακτήρες του έργου υπηρετούν ανθρώπινα αρχέτυπα και κοινωνικά πρότυπα, με ρόλους εμπνευσμένους από τους βασικούς συντελεστές των τελευταίων δύο αιώνων, που συγκρούονται αναπόφευκτα, μέσω δε των συγκρούσεων αυτών 
επιτυγχάνεται πάντοτε η Λύσις, ενίοτε θριαμβευτικά, ενίοτε όμως με τραγικές συνέπειες εκατέρωθεν των αντιμαχομένων. Η συλλογική αλλά και η ατομική Ελευθερία είναι ο πολυπόθητος στόχος. 
Ο αέναος Αγών όλων των δυνάμεων δημιουργεί την πλοκή του έργου.
Στο έργο συμπεριλαμβάνονται μελοποιημένα ποιήματα του Εθνικού μας Ποιητή Κωστή Παλαμά (Της Καλογριάς ο Γιός, Η Νίκη, ο Ακρίτας κ.ά.) του Άγγελου Σικελιανού (Το Πανανθρώπινο Εμβατήριο της Ελλάδας) του Ρήγα Φερραίου (Όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά), του Συνθέτη κ.ά.
Επί σκηνής:
Ο Συνθέτης Αλέξανδρος  Χάχαλης και ορχηστρικό σύνολο 7 ατόμων: 
Τζένη Δριβάλα, υψίφωνος
Αγάπη Παπαμήτσου υψίφωνος
Διώνη Αγγελοπούλου, ηθοποιός
Θοδωρής Μπιράκος, τενόρος,
Κώστας Γιαλίνης, αφηγητής
Βαγγέλης Γκούμας κρουστά
Νίκος Τουλιάτος, κρουστά
Το έργο θα παρουσιαστεί (βιντεοσκοπημένο) την 25η Μαρτίου 2021 και ώρα 19:00 από τα social media του (  ionian channel ) Ionian tv , ανήμερα της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά