20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - NeTT στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020/ 6 & 7 Νοεμβρίου 2020

10.11.2020

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας,  το Teatro Pubblico Pugliese, η όπερα Petruzzeli, η Ένωση Θεάτρων της περιφέρειας της Απουλίας, το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας και το Επιμελητήριο Αχαΐας διοργάνωσαν με επιτυχία ένα Διήμερο Διαδικτυακό Φεστιβάλ στις  6 & 7 Νοεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του έργου  NeTT (Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage) του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας  Interreg GR-IT 2014-2020. 

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου το κοινό παρακολούθησε διαδικτυακά τις Ιταλικές παραστάσεις από τις θεατρικές ομάδες Koreja και Luna nel Letto από τις πόλεις της Απουλίας Lecce και Ruvo di Puglia, αντίστοιχα.

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου το διαδικτυακό φεστιβάλ ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που απεύθυνε ο  συντονιστής της γενικής γραμματείας του προγράμματος  Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020 κ. Gianfranco Gadaleta, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των Ελλήνων και Ιταλών εταίρων. Εκ μέρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του  Δ.Σ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Γιώργος Μαγιάκης. 
Στη συνέχεια προβλήθηκε διαδικτυακά βίντεο από τη δημιουργία του οπτικοακουστικού έργου Νήματα Μνήμης στο παλαιό εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής στην Πάτρα και στιγμιότυπα της παράστασης Πάτρα, η Πόλη των Εργοστασίων, του Ρεμπέτικου και του Καραγκιόζη σε σκηνοθεσία Φ. Δίπλα από το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Ακολούθησε ένα βίντεο που παρουσίασε την τριήμερη περιήγησης στην ιστορία και τον πολιτισμό της Πάτρας που οργάνωσε το Επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο του NeTT και το θεατρικό ντοκιμαντέρ Γεύσεις και Κατακτήσεις από το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας. 
Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων  του διήμερου φεστιβάλ κοινή ευχή των εταίρων ήταν η συνέχιση  της συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας.