20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση για την πόλη και το θέατρο

06.02.2020

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνάντηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με πολίτες της Πάτρας στο Μπάρρυ,   την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου με θέμα:
"Ιστορίες της πόλης ανεβαίνουν στη σκηνή: Η περιπέτεια μιας παράστασης"
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Σταύρος Σ. Τσακίρης αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους προχώρησε στην εισήγησή του: "Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αναμετριέται με την ιστορία της Πάτρας" ενώ ακολούθησε η Γιάννα Ροϊλού καθηγήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με το  "Θέατρο Ντοκουμέντο" που ξεκίνησε  από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας, στη Μόσχα. 
Εν συνεχεία μίλησαν οι λογοτέχνες Βασίλης Λαδάς, Κώστας Λογαράς  και ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Μακρής για την πόλη ως πηγή δημιουργίας με συντονιστή τον Σταύρο Σ. Τσακίρη .
Το κοινό συμμετείχε με προτάσεις και απόψεις για την πόλη, την λογοτεχνία  και την δημιουργική γραφή, θέτοντας επί τάπητος το δύσκολο θέμα της δημιουργίας και της παραγωγής νέων   προτάσεων σε κάθε μορφή τέχνης, καθώς και στην ύπαρξη ή μη πατρινής λογοτεχνικής σχολής.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προετοιμασίας της παράστασης 
"ΠΑΤΡΑ. Η πόλη των εργοστασίων των ρεμπέτικων και του Καραγκιόζη"
που θα υλοποιηθεί για το έργο NeTT που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2014 -2020. Η παράσταση θα παρουσιαστεί το Καλοκαίρι 2020 στην Πάτρα , την Κέρκυρα και την Ιταλία.
Στον χώρο λειτούργησε και  έκθεση βιβλίου με θέμα την ιστορία της πόλης

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του MOSAIC//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα