20.05.2020

Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου. Πέτρος Βάης, πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Να μην είναι μια μέρα που προσποιούμαστε ότι τιμούμε για να εξιλεωθούμε για ό,τι καθημερινά «κακοποιούμε». Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την πνευματική, την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτιστική. Πολιτισμός είναι η εργασία του πατέρα και το σχολείο του παιδιού. Είναι το νοσοκομείο για όλους και η φροντίδα των ηλικιωμένων. Είναι η εξασφάλιση των ΑΜΕΑ και η διάβαση για τους ανάπηρους. Πολιτισμός είναι η δυνατότητα να απολαμβάνουν όλοι τα αγαθά της προόδου και της τεχνολογίας που έχει αποκτηθεί.Πολιτισμός είναι και τα έργα τέχνης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες αλλά και η αξιοπρεπής ζωή των καλλιτεχνών. Στον χώρο των τεχνών, στον χώρο του θεάτρου, διαλεκτικά προχωρά η διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις – παράγεται πολιτισμός!

περισσότερα
A Manual on Work and Happiness

NEA

 • 11.05.2016

  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚέΣ ΤέΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑίΔΕΥΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΙΚόΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡίΑ

  Πρόγραμμα Συμποσίου
  ​8.00 – 9.00
  Προσέλευση – Εγγραφές
  9.00 – 9.30
  Έναρξη
  Χαιρετισμοί

  9.30 – 10.10
  [DAS] Πρόταση εισαγωγής προγράμματος χοροθεάτρου, ειδικά διαμορφωμένης μεθοδολογίας, στην υποχρεωτική εκπαίδευση για ευδοκίμηση θετικών απόψεων απέναντι στο σώμα και τον εαυτό, για ενίσχυση της συνεργατικής και συναισθητικής στάσης, για την επικοινωνία, το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη στην ομάδα.
  Γαλάνη Μαρία-Μάρω PhD Χορογράφος, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
  Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης,Πανεπιστήμιο Πατρών

  Εκπαιδευτική πολιτική και η μοίρα της Τέχνης στο Ελληνικό Σχολείο
  Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος ​(PhD) Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας
  10.10 – 11.30 Στρογγυλή Τράπεζα
  «Ένταξη των Παραστατικών Τεχνών στην Εκπαίδευση»
  Μαρία -Μάρω Γαλάνη (PhD) in Rhythm & Dramatic Play in Education Χορογράφος, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών
  Κωνσταντίνος ​Γιαννόπουλος (PhD)
  Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας
  Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας
  Αικατερίνη Σαβράμη Χορολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
  Πανεπιστημίου Πατρών Γεωργία Παρπαρούση PhD μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννα Ροϊλού PhD μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών. Χρυσή Καραπαναγιώτη Επίκουρη Καθηγήτρια Χημείας Περιβάλλοντος στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών .Παναγιώτης Πάγκαλος Αρχιτέκτων (PhD) Ιστορικός Αρχιτεκτονικής, ​Διδάσκων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών

  περισσότερα
 • 11.05.2016

  Όταν δεν… πιστεύεις στα όνειρά σου.-Μια ιστορία από έφηβους για έφηβους

  To Θεατρικό Εργαστήρι Παιδιών και Εφήβων του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας παρουσιάζει την θεατρική παράσταση με τίτλο "Όταν δεν…πιστεύεις στα όνειρά σου". Μια ιστορία από έφηβους για έφηβους , που πήρε το πρώτο βραβείο στον περσινό διαγωνισμό συγγραφής εφηβικού έργου.
  Πρόκειται για έναν οδηγό αναζήτησης της πραγματικής ευτυχίας που υπογράφει ο Περικλής Σιούντας και σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

  περισσότερα
 • 10.05.2016

  Βασίλης Παπαβασιλείου

  “Είμαι Έλλην. Ως εκ τούτου, μου είναι αδύνατον να είμαι σοβαρός. Σας ζητώ συγγνώμη.”
  Ο Παπαβασιλείου έρχετα στην Πάτρα,ι ως Φωκίων Καπνίδης, πολύ απλά: σαν ένας από μας, τους ΄Ελληνες του 2016, που κάνουμε τη διαδρομή μας ανάμεσα στις Συμπληγάδες των ΄μνημονίων και στα "ναι" και "όχι" των δημοψηφισμάτων, υφιστάμενοι τους ψεκασμούς των εχθρών του έθνους, του λαού, του γένους της φυλής...Θύμα των ψεκασμών, τρόφιμος του ΑΑΨΟΥ (΄Ασυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικώς Υστερούντων), ο Φωκίων συντρόφεψε τους Αθηναίους το χειμώνα που μας πέρασε και τώρα εξορμά ανά την επικράτεια. Διότι ο Φωκίων είναι σαν την Ελλάδα. Ανήκει μόνο στους ΄Ελληνες. Σε όλους τους ΄Ελληνες....

  περισσότερα
 • 09.05.2016

  Νύχτα στην Εθνική της Λείας Βιτάλη

  Μια αλλοδαπή. ‘Ένας νεαρός Έλληνας νεοναζί. Μια πρώην μετανάστρια στην Γερμανία που έγινε αφεντικό στην Ελλάδα. Ποιος θα προλάβει πρώτος να σηκώσει το όπλο του; Ο βιαστής, το θύμα ή ο ηθικός αυτουργός; Ένα έργο για τη σύγχρονη βία του ρατσισμού και την απελπισμένη ανάγκη μας για αγάπη.

  περισσότερα
 • 07.05.2016

  Πού είναι η μάνα σου μωρή?» της Δήμητρας Πέτρουλα

  ...εκείνο το κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα, από τις ένοπλες συμμορίες της "Χ"...
  Θεατρική διασκευή Σοφία Αδαμίδου.Σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
  Σκηνικά – κοστούμια Χριστίνας Κωστέα .Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου
  Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου.

  περισσότερα
 • 06.05.2016

  O Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ

  Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ του Δήμου Πατρέων παρουσιάζουν τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, την Τετάρτη 1 Ιουνίου και ώρα 20.00.
  Πρόκειται για την γνωστή και τρυφερή ιστορία των παιδικών μας χρόνων
  που παρουσιάζεται επί σκηνής με την σκηνοθετική επιμέλεια της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη .
  Την μουσική έχει γράψει ο Χρίστος Γιαννόπουλος και τα σκηνικά - κοστούμια η Βάλια Ψωμιάδη. Παίζει πιάνο η Olena Fedko και ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση. Συμμετέχουν ο Φίλιππος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Χαριτάτος.

  περισσότερα
 • 05.05.2016

  Ανακοίνωση:

  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας συμμετέχοντας στην Πανελλαδική απεργία ακυρώνει τις παραστάσεις της παραγωγής:
  "Όταν δεν …πιστεύεις στα όνειρά σου" σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.
  Από την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να εξαργυρώσει τα εισιτήρια των παραστάσεων ή να τα μεταφέρει στις καινούργιες ημερομηνίες της πιο πάνω παραγωγής.

  περισσότερα
 • 05.05.2016

  Αφήγηση Παραμυθιών & Διάλεξη του Δημήτρη Αβούρη με θέμα: Η αφήγηση παραμυθιών στην εκπαιδευτική και νοσηλευτική διαδικασία

  Με το σκεπτικό ότι η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών αποτελεί ένα δημιουργικό εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας φιλοξενεί τον αφηγητή παραμυθιών και συγγραφέα Δημήτρη Αβούρη στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας
  Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, την Τρίτη 10 Μαΐου και την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 10 το πρωί , ο Δημήτρης Αβούρης , θα αφηγηθεί παραμύθια στα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παραλίας και στα παιδιά του 62ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών.
  Επίσης, την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 και ώρα 7 το απόγευμα , θα συναντήσει εκπαιδευτικούς , φοιτητές αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη του παραμυθιού στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, όπου θα δώσει διάλεξη με θέμα Η αφήγηση παραμυθιών στην εκπαιδευτική και νοσηλευτική διαδικασία.
  Συντονίζει η ψυχολόγος Ευδοκία Στάμου- Βασιλειάδου.
  Η είσοδος για την διάλεξη είναι ελεύθερη –Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο του του θεάτρου: 2610 273613.

  περισσότερα
 • 05.05.2016

  Πρόγραμμα εορτασμού Πρωτομαγιάς

  Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, γίνεται γνωστό ότι λόγω της 48ωρης απεργίας, τροποποιείται το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά, ως εξής:
  Στις 7.30 το απόγευμα σήμερα ( 6 Μαΐου 2016) στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, θα εμφανιστεί το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου.
  Στην ίδια πλατεία, στις 8.30 το βράδυ, θα μιλήσει ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η βραδιά θα κλείσει με συναυλία από το Μουσικό Εργαστήρι του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων και την Λαϊκή Ορχήστρα του Χορευτικού του Δήμου.

  περισσότερα
 • 20.04.2016

  1ο Επιστημονικό Συμπόσιο

  Η Τέχνη φτιαγμένη για ν’ ανταποκρίνεται στις δύσκολες στροφές του κόσμου, σε καιρό κρίσης καταφέρνει να ενώνει, να συγκρατεί, να παρηγορεί.
  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την ομάδα DERIDAncetheatre Ensemble και την ομάδα εκπαιδευτικών NetDAS συνδιοργανώνουν το 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ με θέμα: ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: συλλογικότητα & παρηγορία, στο πλαίσιο του έργου: Κίνηση - χορός χοροθέατρο στην υποχρεωτική εκπαίδευση «ο χορός ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί» DAS Project/ Dancetheatre Art in School.

  περισσότερα
 • 20.04.2016

  Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βόγλης...

  Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βόγλης, ένας σπουδαίος ηθοποιός του Θεάτρου και του Κινηματογράφου.
  Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάρτη του 2012, βάζοντας την καλλιτεχνική του σφραγίδα στο θέατρο της Πάτρας .
  Με το πάθος του για καλλιτεχνική δημιουργία, το ήθος του ,την ευγένεια και την καλοσύνη του γοήτευσε όχι μόνο το κοινό της πόλης μας , αλλά τους συνεργάτες του στο θέατρο, που αναγνώριζαν στο πρόσωπό του το μεγαλείο ενός σπουδαίου ανθρώπου της Τέχνης και του Πολιτισμού.

  Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ανδρέας Τερζής, το Δ. Συμβούλιο, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κώστας Καζάκος και το προσωπικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας, εκφράζουν την θλίψη τους για το θάνατο του Γιάννη Βόγλη και αποστέλλουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του.


  περισσότερα
 • 16.04.2016

  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με το «Ελιξίριον Τσέχωφ!» στην Κεφαλονιά.

  Το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας μετά την επιτυχημένη περιοδεία του στην Νοτιοδυτική Ελλάδα, αλλά και στις παραστάσεις στην Πάτρα με την σπαρταριστή κωμωδία Ελιξίριον Τσέχωφ!, σταματά στην Κεφαλονιά, την Δευτέρα 18/4 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «ο Κέφαλος» & την Τρίτη 19/4 στο Πολύκεντρο Πυλάρου. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9.00μμ

  περισσότερα
 • 14.04.2016

  Η Ακρόπολη της Αθήνας και το Μουσείο της.

  ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

  Το Μουσείο χτίστηκε. Στον παλιό στρατώνα του Μακρυγιάννη. Είναι πιά γεγονός. Σε λίγο θ’ ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Μετά από καθαρό διεθνή διαγωνισμό, ανατέθηκε σ’ έναν Ιταλό αρχιτέκτονα. Σ’ έναν καλό αρχιτέκτονα κατά τεκμήριο. Το αποφάσισε άλλωστε μια διεθνής Επιτροπή ειδικών. Το ύφος και η αισθητική του κτιρίου, δημιούργησε τεράστια σύγχυση σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Στους γνωρίζοντες και στους απλούς ανθρώπους. Το ερώτημα που γεννιέται είναι κι αυτό απλό. Δεν φτάνανε οι έλληνες αρχιτέκτονες να μας σχεδιάσουν το καινούργιο Μουσείο; Το ελληνικότερο των Μουσείων; Όπως το Αρχαιολογικό; Τι θα μας κόστιζε αν βάζαμε δυό κολώνες στην είσοδο, να θύμιζε την Εθνική Βιβλιοθήκη και τ’ άλλα κτίρια της οδού Πανεπιστημίου; Εδώ, σ’ όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες, βλέπεις δημόσια κτίρια, με στοιχεία που να θυμίζουν την περίφημη Ελληνική Αρχαιότητα. Τον Κλασικό Ελληνικό Πολιτισμό. Κι εμείς! Θα κλείσουμε τα γλυπτά του Φειδία και ολόκληρα κομμάτια από τα ωραιότερα αρχιτεκτονήματα του κόσμου, σε μια σύγχρονη σκοτεινή φυλακή;


  περισσότερα
 • 14.04.2016

  Κώστας Βάρναλης

  ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

  Πως φτιάχνεται καμιά φορά η ζωή σου, από τυχαίες στιγμές και εικόνες που βάζουνε σε τάξη τα πράγματά σου ενώ ξέρεις ότι θα μπορούσε κάλλιστα ποτέ να μην είχαν συμβεί! Πως εισβάλουν και θρονιάζονται στη συνείδησή σου άνθρωποι, χωρίς εσύ να το επιζητήσεις και χωρίς αυτοί ν’ απασχοληθούν ποτέ με την ύπαρξή σου! Λες και με κάποιο τρόπο προετοιμάζεσαι και τους περιμένεις!
  Στον πρώτο χρόνο της κινηματογραφικής σχολής, το 1953, σκαρφαλώναμε στα βράχια της Ακρόπολης, πάνω από το Ηρώδειο, ξάπλα στη χειμωνιάτικη λιακάδα και το ρίχναμε στο διάβασμα. Ο Χρήστος ο Δακτυλίδης, ο Φώτης ο Μεσθεναίος, ο Τάκης ο Κανελλόπουλος, ο Ερρίκος ο Θαλασσινός……μόνο ο Χρήστος είναι τος ακόμα. Αυτός κι εγώ, ως μέλλοντες ηθοποιοί, διαβάζαμε δυνατά και καθαρά, δυό και τρείς ώρες μπροστά στους σκηνοθέτες κι ύστερα άρχιζε το κουβεντολόι και η κριτική. Ο Φώτης έβαζε σ’ αυτό το ρεφενέ, τον «Μεγάλο Μώλν» του Αλαίν Φουρνιέ και την «Ερόικα» του Πολίτη. Ο Τάκης έφερνε Ρεμπώ και Αραγκόν κι ο Ερρίκος τα «Γράμματα» του Ρίλκε και τα δικά του ποιήματα. Εγώ είχα πάντα μαζί μου «Το φώς που καίει» και «Την αληθινή απολογία του Σωκράτη» του μπαρμπα Κώστα του Βάρναλη.

  περισσότερα
 • 14.04.2016

  Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ διαβάζει ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

  Ο ηθοποιός ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ
  συναντά τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
  και διαβάζει μερικά από τα αριστουργηματικά του διηγήματα.
  Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα ο λόγος του ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ,
  η υποκριτική του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΪΝΑ
  και οι ήχοι των ψαλτάδων και μουσικών ΚΩΣΤΑ ΚΩΣΤΑΝΤΑΤΟΥ& ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΑΤΖΙΟΥ
  μπλέκονται γλυκά με τα πρώτα αρώματα της άνοιξης.

  περισσότερα
 • 13.04.2016

  Αφήγηση παραμυθιών στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

  Τρίτη 10 Μαΐου 2016, στις 10:00 -1ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας και Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, στις 10:00 -62 Δημοτικό Σχολείο Πατρών
  Αφηγητής των ελληνικών παραμυθιών ο Δημήτρης Αβούρης, συγγραφέας, ιδρυτής της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού.
  Διάλεξη του Δημήτρη Αβούρη
  Τρίτη 10 Μαΐου 2016, στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
  Η αφήγηση παραμυθιών στην εκπαιδευτική και νοσηλευτική διαδικασία.
  Παρουσιάζει η ψυχολόγος Ευδοκία Στάμου- Βασιλειάδου

  περισσότερα
 • 13.04.2016

  1ο Επιστημονικό Συμπόσιο

  Η Τέχνη φτιαγμένη για ν’ ανταποκρίνεται στις δύσκολες στροφές του κόσμου, σε καιρό κρίσης καταφέρνει να ενώνει, να συγκρατεί, να παρηγορεί.
  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την ομάδα DERIDAncetheatre Ensemble και την ομάδα εκπαιδευτικών NetDAS συνδιοργανώνουν το 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ με θέμα: ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: συλλογικότητα & παρηγορία, στο πλαίσιο του έργου: Κίνηση - χορός χοροθέατρο στην υποχρεωτική εκπαίδευση «ο χορός ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί» DAS Project/ Dancetheatre Art in School.
  Το Επιστημονικό Συμπόσιο θα διεξαχθεί 17 Μαΐου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας.
  Σκοπός της διοργάνωσης είναι να προωθήσει το διάλογο για την έρευνα και τη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική, που αφορά στις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στα θέματα που συνδέονται με αυτές και αφορούν στη δημιουργικότητα, τον πειραματισμό, τις καλές πρακτικές διδασκαλίας, τη διαθεματικότητα, τις σύγχρονες εξελίξεις παιδαγωγικής και διδακτικής της Αισθητικής Παιδείας.
  Οι δραστηριότητες του Συμποσίου είναι:
  Παρουσιάσεις εργασιών και ανακοινώσεων, συνεδρίες στρογγυλής τράπεζας. Εργαστήρια χοροθεάτρου & περφόρμανς, θεάτρου και μουσικής/ηχοτοπία. Παραστάσεις ομάδων χοροθεάτρου παιδιών και εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, χοροθεατρικών ομάδων των 1ου Παραλίας, 13ου, 20ου Γυμνασίων Πάτρας, 9ου και 56ου Δημοτικού Σχολείων Πάτρας.
  θεματικές ενότητες
  - Κίνηση - χορός στην εκπαίδευση
  - Χοροθέατρο στην εκπαίδευση
  - Μουσικοκινητική αγωγή
  - Θέατρο στην εκπαίδευση
  - Performance/ επιτέλεση
  - Συγγραφή
  - Παραστατικές τέχνες στην ειδική αγωγή
  - Παραστατικές τέχνες και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
  Σημαντικές Ημερομηνίες Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με την εγγραφή.
  Λήξη υποβολής εργασιών |25 Απριλίου
  Ενημέρωση αποδοχής εργασιών |29 Απριλίου Παρασκευή
  Υποβολή εργασιών για πρακτικά | 7 Μαΐου Σάββατο
  Διεξαγωγή Συμποσίου |17 Μαΐου
  Επικοινωνία με την Οργανωτική Επιτροπή στα τηλέφωνα 2610997735 & 6945580298 Αποστολή εργασιών, ανακοινώσεων email: galani@upatras.gr πληροφορίες και εγγραφές στο Συμπόσιο: http://performingartsineducationpatras.weebly.com/

  περισσότερα
 • 07.04.2016

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
  Ο πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων , το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας και το Δημοτικό Ωδείο , σας προσκαλούν σε Συνέντευξη Τύπου , με αφορμή την παρουσίαση της Όπερας Διδώ και Αινείας στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.
  Η συνέντευξη θα δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, την Τρίτη 12 Απριλίου και ώρα 12:00 .
  Σας περιμένουμε

  Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δ.Πατρέων
  O Πρόεδρος του Δ.Σ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας
  Ο Κ.Δ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας
  Ο Κ.Δ. του OPERA STUDIO Πάτρας
  Ο Κ.Δ. του Δημοτικού Ωδείου

  περισσότερα
 • 07.04.2016

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

  Συνέντευξη Τύπου για την μεγάλη πορεία αγώνα με σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και απήχηση σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, η Δημοτική Αρχή, θα παραχωρηθεί αύριο Σάββατο 9 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο, από μέλη της Δημοτικής Αρχής.
  Θέμα της συνέντευξης, το αποκορύφωμα της πορείας, στο Σύνταγμα την Κυριακή στις 6 το απόγευμα με συγκέντρωση και συναυλία.

  περισσότερα
 • 31.03.2016

  2 ακόμη παραστάσεις στην Πάτρα, για το Ελιξίριον Τσέχωφ!.

  Το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας μετά την επιτυχημένη περιοδεία του στην Νοτιοδυτική Ελλάδα, αλλά και στις παραστάσεις στην Πάτρα με την σπαρταριστή κωμωδία Ελιξίριον Τσέχωφ! δίνει δύο ακόμη παραστάσεις στον Εκπαιδευτικό Χώρο Μπάρι , την Τρίτη 5 & την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 21:00 .

  περισσότερα
 • 31.03.2016

  Τηλεφωνική γραμμή για δήλωση συμμετοχής στην πορεία Πάτρα-Αθήνα.

  Ενόψει της πορείας που διοργανώνει η Δημοτική Αρχή Πάτρας, για το πρόβλημα της ανεργίας στην πόλη μας και διεκδίκησης μέτρα προστασίας των ανέργων, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πως θα λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή για δήλωση συμμετοχής στην πορεία
  • 15190 από σταθερό
  • 2613610334 από σταθερό και κινητό
  Οι τηλεφωνικές γραμμές θα λειτουργούν από τις 8 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου από τις 8.30 π.μ. έως 2.00 μ.μ.
  Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν e-mail με τη δήλωση συμμετοχής τους στη διεύθυνση poreiaanergia@gmail.com.

  περισσότερα
 • 22.03.2016

  Το Ελιξίριον Τσέχωφ! στην Πάτρα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και στον Εκπαιδευτικό Χώρο Μπάρι.

  Το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας μετά την επιτυχημένη περιοδεία του στην Νοτιοδυτική Ελλάδα, με την σπαρταριστή κωμωδία Ελιξίριον Τσέχωφ! σταματά στην Πάτρα, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 25, 26 και 27 Μαρτίου και στον Εκπαιδευτικό Χώρο Μπάρι στις 29, 30 και 31 Μαρτίου στις 21:00 .
  Το έργο:
  Μια Πρόταση γάμου καταλήγει σε έναν τρικούβερτο καβγά για αγελαδοβοσκές με λιποθυμίες και φιλιά. Μια όμορφη χήρα ταράζεται όταν στο σπίτι της μπαίνει θυμωμένος ένας χωριάτης που μοιάζει με Αρκούδα και ζητάει τα χρέη του μακαρίτη άντρας της. Οι δυο τους μαλώνουν τόσο έντονα που καταλήγουν σε μονομαχία . Και τότε ερωτεύονται παράφορα. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μαζί με τον λογιστή του, προσπαθούν να γράψουν ένα λόγο για την Επέτειο της τράπεζας στο γραφείο τους και ξαφνικά εισβάλει μια ανήμπορη γυναίκα που ζητάει τους μισθούς του άντρα της.

  περισσότερα
 • 17.03.2016

  Πάτρα-Αθήνα Μεγάλη Πορεία Αγώνα Κατά της Ανεργίας

  Ενόψει της πορείας που διοργανώνει η Δημοτική Αρχή Πάτρας, για το πρόβλημα της ανεργίας στην πόλη μας και διεκδίκησης μέτρα προστασίας των ανέργων, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πως θα λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή για δήλωση συμμετοχής στην πορεία
  • 15190 από σταθερό
  • 2613610334 από σταθερό και κινητό
  Οι τηλεφωνικές γραμμές θα λειτουργούν από αύριο 8 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου από τις 8.30 π.μ. έως 2.00 μ.μ.
  Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν e-mail με τη δήλωση συμμετοχής τους στη διεύθυνση poreiaanergia@gmail.com.

  περισσότερα
 • 16.03.2016

  Πρόσκληση

  Με αφορμή την Εαρινή Ισημερία και την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης & Κατά του Ρατσισμού που γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο την 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, το Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας σας καλεί στο θεατρικό δρώμενο «Ισημερία: το ξύπνημα της Άνοιξης» την Κυριακή 20 Μαρτίου και ώρα 12:00 στην πλατεία Γεωργίου του Α’ στην Πάτρα.

  περισσότερα
 • 16.03.2016

  Η πορεία αγώνα κατά της ανεργίας,

  Ξεκίνησε τη λειτουργία του το κεντρικό περίπτερο του Δήμου Πατρέων στην πλατεία Γεωργίου, για την ενημέρωση των δημοτών και την προβολή της μεγάλης πορείας αγώνα κατά της ανεργίας, 2-10 Απρίλη, από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα.
  Από το περίπτερο, που έχει εγκατασταθεί στο κάτω μέρος της πλατείας, έχουν διακινηθεί εκατοντάδες ενημερωτικά φυλλάδια και αιτήσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση.
  Το περίπτερο θα λειτουργεί καθημερινά για όλο το διάστημα μέχρι την μεγάλη πορεία, με την ευθύνη των Αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων.
  Σήμερα στο περίπτερο βρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, που ενημέρωσε τους διερχόμενους για το περιεχόμενο και τους στόχους της πορείας.

  Παράλληλα, αύριο Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., θα γίνουν δύο λαϊκές συνελεύσεις με θέμα την πορεία αγώνα κατά της ανεργίας και την ενημέρωση των πολιτών.
  Η μία στη Δημοτική Ενότητα Ρίου, με ομιλητή τον Αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα και η άλλη στη Δημοτική Ενότητα Παραλίας στα Ροΐτικα (αίθουσα Τσίγκα) με ομιλήτρια την Αντιδήμαρχο Ιουλία Γιαννιτσοπούλου.

  περισσότερα
 • 16.03.2016

  Γιάννης Ρίτσος

  ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

  Ο Γιάννης ο Ρίτσος κατάφερε να γίνει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Ένας Ήρωας της Ζωής. Και κατάφερε να γίνει κι ένας ολοκληρωμένος Ποιητής. Ένας Ήρωας της Τέχνης. Νικητής στη Ζωή, νικητής και στην Τέχνη. Αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση, από κείνες που επιβεβαιώνουν τους κανόνες.

  Ο κανόνας που αδιαλείπτως προβάλλεται ως νομοτέλεια, είναι ο Καλλιτέχνης που βάζει ενέχυρο τη ζωή του, που καταβροχθίζει τις σάρκες του και πίνει το ίδιο του το αίμα, για να γίνει ικανός και ν’ ανέβει ψηλά «στης ποιήσεως τη σκάλα». Οι ίδιοι οι μεγάλοι της Τέχνης το ομολογούν με διάφορους τρόπους. «Όσο πιο βαθειά καταβυθιστείς μέσα στο βούρκο με τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις της ανθρώπινης μπόχας τόσο πιο ψηλά θα εκτιναχτεί το πνεύμα σου, στον καταγάλανο ουρανό της ποιήσεως». Και πόσο τραγικά ακούγεται ο μεγάλος Αλέξανδρινός όταν αποπειράται να εξομολογηθεί στους ανθρώπους και να μιλήσει καθαρά και απερίφραστα για τον έρωτά του………
  9 Νοεμβρίου 1902: «Μ’ επέρασεν από τον νού απόψε να γράψω δια τον έρωτά μου. Και όμως δεν θα το κάμω. Τι δύναμη που έχει η πρόληψις. Εγώ απελευθερώθηκα από αυτήν αλλά σκέπτομαι τους σκλαβωμένους υπό τα μάτια των οποίων μπορεί να πέσει αυτό το χαρτί. Και σταματώ. Τι μικροψυχία. Ας σημειώσω όμως ένα γράμμα – Τ – ως σύμβολο αυτής της στιγμής».
  Και στις 13 Δεκεμβρίου: «Δεν ξεύρω αν η διαστροφή δίδει δύναμιν. Κάποτε το νομίζω. Αλλά είναι βέβαιον ότι είναι η πηγή μεγαλείου».

  περισσότερα
 • 16.03.2016

  Γιάννης Ρίτσος

  ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

  Η Ομοιότητα
  Έχει ήδη κατατεθεί ένα πολύ πλούσιο υλικό για το έργο του Γιάννη του Ρίτσου, από ειδικούς και μη, από επιστήμονες τεχνοκριτικούς, από φιλολόγους και άλλους εραστές της ποίησης αλλά έχουν κατατεθεί και πολύτιμες σκέψεις κι ακόμα πιο πολύτιμα αισθήματα, από το «Φτωχό και Ταπεινό» λαό μας, στον οποίο, κατά κύριο λόγο, αφιέρωσε ο Ρίτσος τη Ζωή και το έργο του.
  Σήμερα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αφιερώνει δύο μέρες για συλλογική προσπάθεια επεξεργασίας και βαθύτερης κατανόησης αυτών των δύο αναπόσπαστων μερών της ύπαρξης του Ρίτσου. Της Ζωής και της Ποίησής του. Κι αυτό γίνεται κάτω από τη στέγη του Κόμματος. Κάτω από τα τρία Κόκκινα Γράμματα του ποιητή μας.

  περισσότερα
 • 16.03.2016

  Γιάννης Ρίτσος

  ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

  1927 – 1928 Πρωτοεμφανίζεται ποίημά του στο φιλολογικό παράρτημα της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας, ενώ από παιδί ακόμα είχε δημοσιεύσει στη Διάπλαση των Παίδων μερικά πρωτόλεια.
  Όταν βρέθηκε να νοσηλεύεται για κάποιο διάστημα στο φθισιατρείο της Καψαλώνας και στη συνέχεια του Αγ. Ιωάννη στα Χανιά, δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα του τοπικού «Παρατηρητή» μια σειρά από πεζά με τον τίτλο: «Από το Ημερολόγιο ενός φθισικού».

  1934 Η πρώτη του ποιητική συλλογή «Τα Τρακτέρ» Τα Τρακτέρ, πέρα από όποιες αδύνατες πλευρές, είναι ένας σταθμός μέσα στην ποίηση και τη λογοτεχνία της εποχής. Η ανερχόμενη τότε Εργατική Τάξη, με τους αγώνες της και με τις τρομερές διώξεις που εξαπέλυε εναντίον της η Αστική Τάξη, είχε κερδίσει τη συμπάθεια των Νέων Δημιουργών. Ο Ρίτσος τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Εργατών και συνεχίζει το δρόμο που είχε χαράξει ο Βάρναλης και ένα πλήθος άλλων δημιουργών. Συνειδητά εντάσσεται στην πολιτική πρωτοπορία της Εργατικής Τάξης, στο Κ.Κ.Ε. Αυτό το δρόμο ο Ρίτσος, δεν τον εγκατέλειψε ποτέ.
  Τον ίδιο χρόνο εκδίδει και τη δεύτερη ποιητική συλλογή του τις «Πυραμίδες», που είναι φανερά επηρεασμένη από το κλίμα του αγαπημένου του ποιητή Καρυωτάκη.
  1936 Η ιδεολογική και η ποιητική ωριμότητα του ποιητή. Το Μάη γίνεται στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη απεργία των καπνεργατών. Ο λαός εκδηλώνει την αλληλεγγύη του με απεργίες συμπαράστασης. Η Χωροφυλακή, χωρίς δισταγμό χτυπάει στο ψαχνό τους απεργούς για να σπάσει το αγωνιστικό τους φρόνημα και οι δρόμοι της πόλης βάφονται με αίμα. Στις 10 του Μάη, τη μέρα της κηδείας, ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει τη φωτογραφία του πρώτου νεκρού απεργού. Είναι ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης από το Ασβεστοχώρι, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Στο σταυροδρόμι Συγγρού και Πτολεμαίων. Οι σύντροφοί του τον τοποθετούν πρόχειρα σε μια πόρτα που ξήλωσαν απο κοντινό γιαπί, αποφασισμένοι να τον μεταφέρουν στο Διοικητήριο. Εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται η χαροκαμένη μάνα. Αγκαλιάζει το άψυχο παλικάρι της κι αρχίζει να μοιρολογεί. Στέκει ακίνητη. Δεν κουνά από την άκρη του δρόμου. Ντυμένη στα μαύρα, σκυφτή, με τα λευκά μαλλιά της λυμένα, τα στήθη γδαρμένα. Πασχίζει να κρύψει με το σώμα της, να προστατέψει το άψυχο κορμί του μονάκριβου γιού της. Ανασηκώνει για λίγο το βλέμμα και λιποθυμάει. Σε λίγο συνέρχεται. Ακούει τα συνθήματα των οργισμένων διαδηλωτών κι αμέσως παίρνει την απόφαση. Αρχίζει κι αυτή να φωνάζει τα συνθήματα των απεργών και μπαίνει αποφασιστικά επικεφαλής στην πορεία.

  περισσότερα
 • 14.03.2016

  Η Δημοκρατία μας.

  ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

  Είμαι άνθρωπος αισιόδοξος. Δεν μ’ αρέσει να γενικεύω ούτε να ισοπεδώνω. Γιατί ξέρω πως υπάρχει κόσμος που αντιστέκεται. Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο ζώ κι εγώ, από τα πρώτα μου βήματα. Μαζί μ’ αυτόν τον κόσμο, έζησα όλα τα τρομερά πάθη του τόπου μου, από το μεγάλο πόλεμο και μετά. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι μπορεί να την περιγράψει κανείς. Το πράγμα παράγινε. Δεν πάει άλλο. Βαθειά παρακμή μαστίζει την Πολιτεία μας. Μορφές δουλείας σχεδιάζονται και αποκρυσταλλώνονται. Ο Λαός μας φτωχαίνει κάθε μέρα και περισσότερο. Ο πλούτος της χώρας συσσωρεύτηκε και κλειδαμπαρώθηκε στα χρηματοκιβώτια των Τραπεζών. Το χρήμα που φαίνεται να κυκλοφορεί σπάταλα και προκλητικά, είναι χρήμα μαύρο, κλεμμένο. Η διαφθορά έχει βουλιάξει τον τόπο. Έχει σκεπάσει τα πάντα με μια βαριά, αδιαπέραστη λάσπη. Σκάνδαλα επί σκανδάλων! Τα περισσότερα πνίγονται και όσα τυχαία ξεσπάνε, αμέσως νομοτύπως κουκουλώνονται. Χωρίς συνέπειες και χωρίς ενόχους. Οι χειραγωγημένοι θεσμοί, συνεργάζονται υπογείως και κρατούν την αλυσίδα σφιχτά δεμένη.
  Από πού να ξεκινήσει κανείς!

  περισσότερα
 • 13.03.2016

  Η Ιστορία ως κάτοπτρον – 1.

  ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

  ΧΡΌΝΟΣ: La Belle Epoque – Η Ωραία Εποχή
  ΤΟΠΟΣ: 3η Γαλλική Δημοκρατία
  ΘΕΜΑ: Παναμάς – Η Διώρυγα των Σκανδάλων
  ΧΡΗΜΑ: 2 Δις χρυσά γαλλικά φράγκα έκαναν φτερά
  1879.- Ο Φερδινάνδος ντε Λεσσέψ, ο «μέγας Γάλλος», ο ιδιοφυής μηχανικός που κατασκεύασε τη Διώρυγα του Σουέζ, αμέσως μετά τον Αιγυπτιακό του θρίαμβο, συνέλαβε την ιδέα να διανοίξει διώρυγα στον Παναμά και να ενώσει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ιδρύει την «Παγκόσμια Εταιρεία της Διαωκεανικής Διώρυγας» και ζητάει τα κεφάλαια από το Γαλλικό λαό, έναντι μετοχών των 500 φράγκων. Πληρωμένες εφημερίδες, μεγάλα ονόματα της κοινωνίας και ένα σμήνος από πολιτικούς παράγοντες ξεσηκώνουν τους Γάλους, υποσχόμενοι πρωτοφανή μερίσματα. Μικροί αγρότες, μισθωτοί, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, μικροεπιχειρηματίες, ανοίγουν το κομπόδεμά τους και καταθέτουν τις οικονομίες τους στην «Εταιρεία». Η Διώρυγα δε θα γίνει ποτέ, [θα την αναλάβουν αργότερα οι Αμερικάνοι], η υπόθεση θα εξελιχθεί σε «Απάτη του Αιώνα» και δύο δισεκατομμύρια γαλλικά φράγκα [2.000.000.000] θα μετακομίσουν από το γαλλικό λαό και θα μπούν στις τσέπες των λωποδυτών.

  περισσότερα

escort Escort Marmaris beylikdüzü escort izmir escort izmir escort pendik escort cialis 20 mg kamagra jel beylikdüzü escort nişantaşı escort kapalı escort merter escort fındıkzade escort şirinevler escort